احساس امنیت در کودکان چیست و چه اهمیتی دارد؟

احساس امنیت در کودکان
خلاصه آنچه در این مطلب خواهید خواند
کودکان حق دارند در زندگی روزمره خود از نظر روحی، عاطفی و جسمی احساس امنیت و آرامش کنند. در واقع، احساس امنیت می‌تواند آنها را برای رشد و البته رشد مطلوب در سالهای اصلی خود آماده کند .هنگامی که کودک احساس امنیت کند، آزادی کشف، رشد و توسعه را دارد

مفهوم امنیت در کودکان

امنیت در کودکان چیزی است که ما در هنگام تربیت فرزندانمان زیاد در مورد آن صحبت می‌کنیم. کودکان حق دارند در زندگی روزمره خود از نظر روحی، عاطفی و جسمی احساس امنیت و آرامش کنند. در واقع، احساس امنیت می‌تواند آنها را برای رشد و البته رشد مطلوب در سالهای اصلی خود آماده کند. با این حال، این مفهوم برای بسیاری از والدین بسیار انتزاعی است و درک بیشتر در مورد آن می‌تواند برای کمک به رشد فرزندانمان بسیار مهم باشد. در اینجا، ما بحث خواهیم کرد که چرا احساس امنیت برای کودکان در حال رشد مهم است و این تعادل در آینده چه چیزی می‌تواند به آنها بدهد.

احساس امنیت در کودکان
احساس امنیت در کودکان می‌تواند آنها را برای رشد و البته رشد مطلوب در سالهای اصلی خود آماده کند

کودکان چگونه احساس امنیت می‌کنند؟

کودکان به طور ذاتی مشتاق قوانین یا دستورالعملها هستند زیرا قوانین به آنها کمک می‌کند تا متوجه شوند چه چیزی را باید انتظار داشته باشند. کودکان وقتی بتوانند مسائل را پیش بینی کنند، احساس امنیت بیشتری می‌کنند و هنگامی که کودک احساس امنیت کند، آزادی کشف، رشد و توسعه را دارد. به همان اندازه مهم است که آن قوانین و مرزها به طور مداوم حفظ و اجرا شوند زیرا ناهماهنگی باعث ایجاد ترس و نگرانی می‌شود. کودکان نمی‌دانند وقتی نمی‌توانند انتظار پاسخ ثابتی از بزرگسالان زندگی‌شان داشته باشند، چگونه واکنش نشان دهند.

ما به عنوان والدین، به طور طبیعی در مورد فرزندانمان وقتی که مستقل‌تر می‌شوند نگران هستیم. وسوسه این است که قوانین و مقررات زیادی را ایجاد کنیم به این امید که بتوانیم از فرزندان خود در برابر همه اشتباهات و چیزهای بالقوه منفی در زندگی محافظت کنیم اما همیشه آنطور که فکر می‌کنیم پیش نمی‌رود یا عمل نمی‌کند. کودکانی که قوانین بیش از حد زیادی دارند، اغلب به دلیل انتظارات زیاد و ناتوانی در یادآوری و متعاقباً رعایت همه قوانین، عزت نفس یا اضطراب پایینی را تجربه می‌کنند. بنابراین، ما به نوعی برنامه شاد میان زندگی بدون قانون و قوانین بیش از حد نیاز داریم.

احساس امنیت در کودکان
کودکان وقتی بتوانند مسائل را پیش بینی کنند، احساس امنیت بیشتری می‌کنند و هنگامی که کودک احساس امنیت کند، آزادی کشف، رشد و توسعه را دارد.

مهمترین تاثیرات احساس امنیت در کودکان چیست؟

1.ایمنی برای رشد و کاوش

دلایل زیادی وجود دارد که احساس امنیت برای کودکان مهم است. اول از همه، وقتی کودک در زندگی خانوادگی و محیط خود احساس امنیت می‌کند، شرایطی برای او فراهم می‌شود تا چیزهای جدید را امتحان و کشف کند. دانستن اینکه شما همیشه در کنار شبکه ایمنی آنها هستید می‌تواند تفاوت بزرگی برایشان ایجاد کند زیرا در حضور شما نگرانی ندارند و با آزادی عملی که به دست می‌آورند می‌توانند در جهت یادگیری بیشتر درباره خود و علایقشان گام بردارند. آنها حتی ممکن است علایق جدیدی را  کشف کنند و مسیر تازه‌ای را برای رشد خود دنبال کنند.

2. سلامت روانی و عاطفی بهتر

احساس امنیت برای کودکان در حال رشد نیز مهم است زیرا به آنها احساس سلامت روانی می‌دهد. علاوه بر احساس امنیت جسمی، ضروری است که کودکان احساس کنند می‌توانند نیازهای ذهنی و عاطفی خود را بیان کنند. حضور والدین در کنار کودکان برای گوش دادن به آنها می‌تواند به این مساله کمک کند که کودکان احساسات خود را بپذیرند و آنها را کنترل کنند. به این ترتیب، آنها تمایل بیشتری به داشتن رابطه مثبت تر با خود و سلامت روانشان دارند.

احساس امنیت در کودکان
وقتی کودک در زندگی خانوادگی و محیط خود احساس امنیت می‌کند، شرایطی برای او فراهم می‌شود تا چیزهای جدید را امتحان و کشف کند.

3. بهبود روابط با دیگران

پویایی مثبت خانواده به کودکان در مورد نحوه تعامل مناسب با دوستان و همکلاسی‌ها چیزهای زیادی می‌آموزد. کودکانی که ارتباط خوب را با اعضای خانواده خود تجربه می‌کنند، در کنار اطرافیانشان نیز احساس راحتی بیشتری خواهند کرد زیرا در درک خود از گفتگو و اجتماعی شدن مطمئن هستند.

   مطلب مرتبط : دوستی و شکل گیری آن در کودکان

4. افزایش اعتماد به نفس

مهمتر از همه، کودکانی که در خانه احساس امنیت قوی دارند، اعتماد به نفس بسیار بالاتری دارند. آنها با افرادی که هستند احساس راحتی بیشتری خواهند کرد زیرا ریسک کشف علایق خود را به جان خریده اند. به این ترتیب، آنها در موقعیت بسیار بهتری برای ادامه کاوش در جهان و کشف محدودیتهای خود هستند.

احساس امنیت در کودکان
کودکانی که ارتباط خوب را با اعضای خانواده خود تجربه می‌کنند، در کنار اطرافیانشان نیز احساس راحتی بیشتری خواهند کرد زیرا در درک خود از گفتگو و اجتماعی شدن مطمئن هستند.

روشهایی برای ایجاد احساس امنیت در کودکان

پیشنهاد تایید

با کلمات خود آنها را متوجه کنید که دوستشان دارید، برای آنها ارزش قائل هستید و تمام تلاش خود را برای حفظ امنیت و آرامش و شادی آنها انجام خواهید داد.

محبت خود را ببخشید

در حین راه رفتن به آنها تماس فیزیکی بدهید، موهایشان را نوازش کنید، آرام بغل کنید و ببوسید و دستشان را بگیرید. از هر فرصتی برای ابراز محبت خود به فرزندتان استفاده کنید.

آرام باشید

مطمئن شوید که کلمات، اعمال و بدن شما همگی این پیام را دارند که شما فردی امن هستید. اگر فرزند شما در حال فروپاشی است، آرامش خود را به هرج و مرج او بیاورید.

احساس امنیت در کودکان
ارتباط برقرار کردن با کودکان یکی از روشهای ایجاد احساس امنیت در آنهاست

با فرزند خود ارتباط برقرار کنید

در سطح آنها پایین بیایید و به آنچه می گویند گوش دهید. بگذارید بدانند برای شما مهم هستند و ارزش وقت و توجه کامل شما را دارند.

درباره عواطف آنها صحبت کنید

اگر کودکان دوران سختی را سپری می‌کنند، می‌توانید آنچه را که درباره عواطف شان می‌بینید روایت کنید تا بتوانند احساسات و پاسخ‌های خود را به هم مرتبط کنند. تماشای ویدیوهای ساخته شده برای کودکان درباره موضوعاتی مانند ایمنی می‌تواند به باز کردن گفتگو کمک کند.

بازیگوش باشید

تعاملات بازیگوش روزانه زیادی مانند آواز خواندن، بازی، رقصیدن و خواندن داشته باشید. این به خلع سلاح ترس و ایجاد ارتباط کمک می‌کند. اطمینان حاصل کنید که عوامل حواس پرتی را به حداقل برسانید تا بتوانید روی کودک خود تمرکز کنید و واقعا حضور داشته باشید.

احساس امنیت در کودکان
تعاملات همراه با بازی و خنده به خلع سلاح ترس و ایجاد ارتباط و احساس امنیت در کودکان کمک می‌کند.

 

ساختار و مرزها را ارائه دهید

کودکان زمانی احساس امنیت می‌کنند که بدانند در آینده چه اتفاقی قرار است بیفتد. فرزندان ما باید والدین را به عنوان افرادی با ثبات و قابل پیش بینی در زندگی خود ببینند. بنابراین مرزهایی منطقی برای کودک خود ایجاد کنید تا بر اساس آن بتواند احساس امنیت مطلوبی داشته باشد. به یاد داشته باشید که کودکان اسفنج هستند. ثابت بودن در زندگی آنها و ارائه عشق، حمایت و امید به آنها می‌تواند به طور قابل توجهی به کودکان کمک کند احساس امنیت کنند.

ارتباط باز و صادقانه داشته باشید

وقتی کودکان توجه مطلوب والدین را تجربه می‌کنند، به آنها اعتماد می‌کنند و احتمالاً نگرانیهای خود را از چیزهای کوچک گرفته تا چیزهای بزرگ به اشتراک می‌گذارند. اگر فرزندتان با شما روراست و صادق باشد، به احتمال زیاد در مورد چیزهایی که می‌تواند بر ایمنی و رفاه او تأثیر بگذارد با شما صحبت خواهد کرد.

استفاده از فناوری را محدود کنید

سعی کنید رایانه های خانوادگی یا لپ تاپ‌ها را در مکانهای مرکزی و قابل مشاهده خانه قرار دهید. اگرچه شما در امنیت خانه خود هستید، شکارچیان و قلدرها می‌توانند به جایی که باید پناهگاه امن فرزند شما باشد ورود کنند.

احساس امنیت در کودکان
وجود قوانینی برای ایمنی فیزیکی به احساس امنیت در کودکان کمک می کند

 

قوانینی برای ایمنی فیزیکی تنظیم کنید

قوانین ایمنی فیزیکی نیز ضروری است. برخی از قوانین اساسی وجود دارد که به عنوان والدین تمایل داریم در مورد ایمنی خانه القا کنیم. مواردی مانند استفاده و دسترسی به گرما، برق، ابزار یا تجهیزات برقی، دارو، ورود و خروج از خانه و غیره. مثالهای ایمنی فیزیکی ممکن است به شرح زیر باشد:

  • بدون حضور والدین از اجاق گاز استفاده نکنید
  • اگر کسی زنگ زد یا در زد، در را باز نکنید
  • منع رفت و آمد داشتن
  • با قیچی یا وسیله خطرناک نمی‌دوید
  • به شیر آب داغ دست نزنید

عادات سالم را تقویت کنید

همچنین باید قوانینی در مورد ایجاد عادات سالم وجود داشته باشد. امید این است که اگر پایه مناسبی از قوانین خودمراقبتی روزانه برای فرزندانمان فراهم کنیم، آنها این قوانین را به بزرگسالی وارد کنند. این می‌تواند شامل حمام کردن منظم، تعویض لباس، مسواک زدن، رفتن به قرار ملاقات با پزشک، دندانپزشک و غیره باشد. این به شما امکان می‌دهد تا روتینی را ایجاد کنید که کودکان آن را دوست دارند زیرا می‌دانند چه چیزی باید انتظار داشته باشند (و چه زمانی باید انتظار چیزهایی را داشته باشند) و باعث می‌شود تا احساس امنیت کنند.

احساس امنیت در کودکان
ایمنی عاطفی بر نحوه رفتار کودکان با دیگران تمرکز دارد

عادات اجتماعی مناسب را مشخص کنید

ما نه تنها باید قوانینی را در مورد مراقبت از بدن کودکان خود وضع کنیم، بلکه باید قوانینی را در مورد ایمنی عاطفی نیز تعیین کنیم. این قوانین بر نحوه رفتار فرزند شما با دیگران تمرکز دارد و انتظاراتی را برای رفتار دیگران با آنها تعیین می‌کند. همچنین باید روی رفتار محترمانه در روابط تمرکز کرد و اگر کسی به مرزهای او احترام نمی‌گذارد، احساس ناراحتی می‌کند یا به او صدمه می‌زند، انتظار روشنی برای برقراری ارتباط با آنها وجود داشته باشد.

چند نمونه از قوانین اجتماعی خوب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • با دیگران محترمانه رفتار کنید
  • صادق باشید
  • در نحوه رفتار با دیگران منصف باشید
  • به دیگران آسیب نرسانید
  • دادن حریم خصوصی به مردم

 

احساس امنیت در کودکان
مشارکت دادن فرزندان در تصمیم گیری ها منجر به عزت نفس، ارتباط، روابط قوی و احساس امنیت در کودکان می شود

 سخن پایانی

ایمنی فقط مربوط به قوانین نیست، بلکه به نحوه تنظیم و حفظ آنها نیز مربوط می‌شود. هر خانواده تنوع خاص خود را از این قوانین خواهد داشت و در ارزشها و انتظارات خود از یکدیگر منحصر به فرد است. اما اینها برخی از قوانین کلیدی برای کمک به ایجاد زمینه برای تفسیر خانواده شما هستند. تنها شرط جهانی این است که شما باید به طور مداوم قوانین را اجرا کنید، در غیر این صورت آنها بی معنی می‌شوند. قوانین متناقض می‌تواند باعث شود کودکان احساس اضطراب یا پریشانی کنند زیرا احساس امنیت ندارند و نمی‌دانند چه انتظاری از پیرامون خود دارند.

همچنین مهم است که با رشد فرزندتان قوانین خانه را تغییر دهید. نیازها و توانایی‌های آن‌ها تغییر خواهد کرد و ما باید در کنار فرزندانمان با رشد آنها سازگار شویم، بنابراین قوانین ما نیز باید رشد کنند. اگر ما به عنوان والدین الگوهای خوبی باشیم و فرزندان را در تصمیم گیری مشارکت دهیم، احتمال بیشتری وجود دارد که قوانین نیز رعایت می‌شوند. به این ترتیب، آنها می‌بینند که ما با الگو زندگی می‌کنیم و در عین حال احساس می‌کنند که در خانواده مشارکت دارند و نقش مهمی دارند که منجر به عزت نفس، ارتباط، روابط قوی و احساس امنیت می‌شود.

 

 

 

 

   مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد : 

   والدین و آموزش رفتار منطقی به فرزندان – قسمت اول

   والدین و آموزش رفتار منطقی به فرزندان – قسمت دوم

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
دسترسی سریع