رشد شخصیت در کودکان

رشد شخصیت در کودکان
خلاصه آنچه در این مطلب خواهید خواند
شخصیت اساسا مجموعه‌ای از رفتارها، ویژگی‌ها و نگرش‌هایی است که یک فرد را تعریف می‌کند. اعتقاد بر این است که بیشترین رشد شخصیت در دوران کودکی اتفاق می‌افتد و ویژگی‌های یک فرد به این ترتیب شکل می‌گیرد. بنابراین، بسیار مهم است که فرزند شما روی ویژگی‌ها و رشد خود سرمایه گذاری کند.

اهمیت رشد شخصیت در کودکان

رشد شخصیت در کودکان به عوامل درونی مختلفی مانند وراثت و سطوح هورمونی بستگی دارد که می‌تواند بر ویژگی‌های فیزیکی و عاطفی آنها تأثیر بگذارد. عواملی که هر چند عواملی خارجی هستند اما قابل کنترل‌اند، ، بنابراین ما قصد داریم آنها را با جزئیات بررسی کنیم.

یک شخصیت برجسته اغلب نقش مهمی در موفقیت فرد در تمام جنبه‌های زندگی دارد. شخصیت اساسا مجموعه‌ای از رفتارها، ویژگی‌ها و نگرش‌هایی است که یک فرد را تعریف می‌کند. اعتقاد بر این است که بیشترین رشد شخصیت در دوران کودکی اتفاق می‌افتد و ویژگی‌های یک فرد به این ترتیب شکل می‌گیرد. بنابراین، بسیار مهم است که فرزند شما روی ویژگی‌ها و رشد خود سرمایه گذاری کند. رشد اجتماعی کودک در کنار شخصیت آنها نیز مهم است، زیرا نحوه رفتار آنها با دیگران و درک نگرانی‌های آنها می‌تواند ضریب عاطفی آنها را شکل دهد.

رشد شخصیت در کودکان
رشد شخصیت در کودکان به عوامل درونی مختلفی مانند وراثت و سطوح هورمونی بستگی دارد که می‌تواند بر ویژگی‌های فیزیکی و عاطفی آنها تأثیر بگذارد.

عوامل مؤثر بر رشد شخصیت کودکان

1. نفوذ والدین

رشد شخصیت کودک به نحوه رفتار والدین با آنها، کمک هزینه‌هایی که به کودک می‌دهند، فضایی که در خانه ایجاد می‌کنند و حتی نحوه رفتار آنها با دیگران بستگی دارد. کودکان اغلب رفتارهای والدین خود را تقلید می‌کنند، بنابراین بسیار مهم است که والدین با فرزندان و اطرافیان فرزندان خود رفتار خوبی داشته باشند و الگوهای خوبی برای آنها باشند.

2. محیط خانه

خانه‌ای با محیطی آرام و دوست داشتنی، ستون فقرات سلامت روان و ثبات کودک است. کودک باید در خانه احساس آرامش کند و آزاد باشد. انضباط بیش از حد و محافظت بیش از حد می‌تواند فرزند شما را یا سرکش یا وابسته کند. بنابراین، برای تقویت رشد شخصیتی خوب فرزندتان، اطمینان حاصل کنید که محیطی دوستانه در خانه ایجاد می‌کنید که در آن کودک احساس تحسین و تشویق کند.

رشد شخصیت در کودکان
کودکان اغلب رفتارهای والدین خود را تقلید می‌کنند، بنابراین بسیار مهم است که والدین با فرزندان و اطرافیان فرزندان خود رفتار خوبی داشته باشند و الگوهای خوبی برای آنها باشند.

3. محیط مدرسه

کودکان بیشتر وقت خود را در مدرسه می‌گذرانند، از این رو والدین باید بدانند که محیط مدرسه چگونه بر رشد شخصیت آنها تأثیر می‌گذارد. یک مدرسه ایده آل نباید بچه ها را با انجام تکالیف و برنامه درسی طولانی بار کند، بلکه باید ترکیب خوبی از فعالیتهای فوق برنامه مانند ورزش، نمایش، رقص، سفرهای پیاده روی و توسعه مهارتهای نرم باشد.علاوه بر این، زمانی که فرزندتان به مدرسه می‌رود، به نوع دوستانی که دارد توجه کنید و این کار را بدون دخالت زیاد انجام دهید. همچنین می‌توانید از معلمان بخواهید که در تربیت خوب فرزندتان به شما کمک کنند.

4. فرهنگ

رفتار اجتماعی و هنجارهای جامعه ای که شما و فرزندتان در آن زندگی می‌کنید تأثیر عمده‌ای بر دانش، باورها، افکار و عادات فرزندتان دارد. کودک به طور ناخودآگاه ارزشهای فرهنگی را که در آن بزرگ شده است جذب می‌کند. این عادتی است که کودک نیز ممکن است اتخاذ کند. برای مثال اگر کودکی متعلق به کشوری باشد که در آن هنر و سایر امور فکری به شدت دنبال می‌شود، علایق او تحت تأثیر این نوع فرهنگ قرار می‌گیرد.

رشد شخصیت در کودکان
رفتار اجتماعی و هنجارهای جامعه ای که شما و فرزندتان در آن زندگی می‌کنید تأثیر عمده‌ای بر دانش، باورها، افکار و عادات فرزندتان دارد.

5. خانواده درمانی

برخی از ویژگی‌های شخصیتی بر اساس موقعیت کودک در خانواده است، اما در صورت نیاز می‌توان آنها را اصلاح کرد. به عنوان مثال، یک تک فرزند بیش از حد توسط خانواده محافظت می‌شود، از این رو ممکن است برخی از ویژگیهای منفی مانند خودخواهی را پیدا کند. همچنین، آنها ممکن است نتوانند به خوبی در یک گروه با هم ترکیب شوند. بنابراین، اطمینان از اینکه چنین کودکانی در بازی‌ها و فعالیت‌های گروهی مختلف شرکت می‌کنند و نحوه اشتراک‌گذاری و مراقبت به آنها آموزش داده می‌شود، حیاتی می‌شود.

6. رسانه‌های جمعی

قرن بیست و یکم است، دوران پلتفرم‌های سرگرمی مانند یوتیوب، تلویزیون، فیلم‌ها، اینستاگرام و غیره که در آن حتی بچه‌ها از تماشای داستان‌های افراد مشهور و تأثیرگذار جدا نیستند. آنها سعی می‌کنند با دنبال کردن اخبار مرتبط و حساب‌های رسانه‌های اجتماعی از ستاره های مورد علاقه خود تقلید کنند. در حالی که کسب برخی از ویژگیهای خوب از طریق رسانه خوب است، اما باید مراقب باشیم که هیچ ویژگی بدی در خود ایجاد نکنیم. بنابراین، به‌عنوان والدین، مطمئن شوید که رسانه‌ها رفتار فرزندتان را فقط به صورت مثبت تحت تأثیر قرار می‌دهند.

کودک از دوران ابتدایی تولد تا سن مدرسه مراحل مختلفی را در زندگی پشت سر می‌گذارد. هر مرحله با چالشها، تجربیات و آموخته‌های متفاوتی همراه است. این مهم است که به فرزندتان کمک کنید تا از این سال‌ها بهترین استفاده را ببرد تا خود را به یک فرد خوب تبدیل کند.

رشد شخصیت در کودکان
برخی از ویژگی‌های شخصیتی بر اساس موقعیت کودک در خانواده است، اما در صورت نیاز می‌توان آنها را اصلاح کرد.

راههای ایجاد شخصیت در کودکان

در برخی مدارس، آموزش شخصیتهای ساختاریافته بخشی از برنامه درسی است، درست رفتار کردن در کنار خواندن، نوشتن، و ریاضی. مدارس به دنبال القای ارزشهای صداقت، احترام، مسئولیت، انصاف، صداقت، مراقبت و شهروندی در دانش‌آموزان خود هستند تا ساختار اجتماعی مدرسه و جامعه را تقویت کنند. اما ساختن شخصیت برای بچه‌ها نمی‌تواند فقط در کلاس درس اتفاق بیفتد.

کیفیت شخصیت از طریق تأثیر متقابل خانواده، مدرسه و جامعه و خلق و خوی فردی، تجربیات و انتخابهای کودک رشد می‌کند. والدین فرصتها و ابزارهای زیادی برای ساختن شخصیت فرزندان خود دارند. استفاده از آنها لذت و رضایت شما را از این که می‌بینید بچه هایتان به افرادی با صداقت و دلسوز تبدیل می شوند را به ارمغان می آورد.

رشد شخصیت در کودکان
کیفیت شخصیت از طریق تأثیر متقابل خانواده، مدرسه و جامعه و خلق و خوی فردی، تجربیات و انتخابهای کودک رشد می‌کند.

الگو باشید

والدینی که ویژگیهای شخصیت خوب را از خود نشان می‌دهند، ارزشهای خود را با قدرت به فرزندان خود منتقل می‌کنند. انتخاب‌ها و اقداماتی را که برای داشتن شخصیت خوب ضروری هستند، الگوسازی کنید. اگر شما صادق، قابل اعتماد، منصف، دلسوز، محترم و درگیر خیر بیشتر خانواده و جامعه باشید، فرزندانتان این را در اعمال و انتخابهای روزمره شما خواهند دید. آنها همچنین خواهند دید که این رفتار باعث ایجاد حس شادی، رضایت و آرامش برای خانواده آنها می‌شود.

میشل بوربا، روان‌شناس در کتاب‌های خود در مورد رشد اخلاقی در کودکان می‌آموزد که اولین قدم همدلی است. همدلی در رابطه والد-کودک به ما این امکان را می‌دهد که تمام ارزشهای شخصیتی دیگر را به فرزندان خود بیاموزیم. وقتی فرزندانتان احساس می‌کنند که شما عمیقاً آنها را درک می‌کنید و به آنها اهمیت می‌دهید، انگیزه درونی برای یادگیری درس‌هایی از عشق و شخصیت شما دارند.

رشد شخصیت در کودکان
والدینی که ویژگیهای شخصیت خوب را از خود نشان می‌دهند، ارزشهای خود را با قدرت به فرزندان خود منتقل می‌کنند.

از لحظات قابل آموزش برای ساختن شخصیت استفاده کنید

کودکان همچنین باید بیاموزند که وقتی اخلاق راهنمایی خانواده شما را زیر پا می‌گذارند، عواقب آن را با انصاف و وقار اجرا خواهید کرد. استراتژی های انضباط موثر به شما کمک می‌کند از لحظات آموزش پذیر برای ساختن شخصیت استفاده کنید. همیشه وقتی او را اصلاح می‌کنید، از این فرصت استفاده کنید و توضیح دهید که چرا رفتار فرزندتان اشتباه است. عادت کنید ارزشی را که می‌خواهید بر اساس رفتار خاصی به کودک بیاموزید در ذهن خود شناسایی کنید. نتیجه‌ای را انتخاب کنید که برای آموزش آن ارزش مناسب باشد. دستورالعمل کوتاه اما مستقیم در مورد اینکه چرا شما یک قانون خانوادگی و ارزش اساسی دارید به کودکان کمک می‌کند تا از عواقب و انضباط یاد بگیرند.

داستانهایی از ادبیات و زندگی بگویید

والدین و معلمان مدتها قبل از اختراع کتاب از داستانها برای آموزش درسهای اخلاقی استفاده می‌کردند. همانطور که شما داستانهای زندگی خود و دنیای اطراف خود را تعریف می‌کنید، درسهای ارزشی و اخلاقی را به فرزندان خود منتقل می‌کنید و همانطور که درباره داستانهایی که در اطراف خود می‌بینید (در تلویزیون، در کتاب ها، در رسانه ها) و درباره آنها بحث می‌کنید، ارزشهای خود را تقویت می‌کنید. ادبیات کودکان سرشار از کتاب‌های عالی است که ارزش‌های مهمی را نشان می‌دهند.

وقتی به داستانهای فرزندان خود در مورد مدرسه و همسالان خود گوش می‌دهید و به آنها پاسخ می‌دهید، می‌توانید به آنها کمک کنید تا درباره کار درست فکر کنند. مراقب باشید که فرزندانتان به داستانهایی که برای بزرگسالان دیگر می‌گویید گوش می‌دهند. این حکایات به فرزندان شما نشان می‌دهد که چگونه ارزشهای شما همه جنبه‌های زندگی شما را هدایت می‌کند.

رشد شخصیت در کودکان
ادبیات کودکان سرشار از کتاب‌های عالی است که ارزش‌های مهمی را نشان می‌دهند.

فرصتهایی برای تمرین فراهم کنید

بچه‌ها باید آنچه را که یاد می‌گیرند قبل از اینکه به طور طبیعی به آنها برسد تمرین کنند. این در یادگیری شخصیت نیز صدق می‌کند. بچه‌ها وقتی شخصیت‌سازی را در عمل می‌بینند می‌توانند بیاموزند و وقتی درس‌هایی در مورد ارزش‌ها می‌شنوند مستقیماً یاد می‌گیرند. اما آنها برای دانستن معنای واقعی شخصیت به تجربه عملی نیاز دارند.

وقتی فرزندتان فرصت تصمیم گیری دارد (مثلاً مجبور است بین دو دوست یکی را انتخاب کند)، به او کمک کنید تا اقدامات اخلاقی انجام دهد و نتایج مثبت را در زندگی روزمره خود ببیند. همچنین می‌توانید راه‌هایی برای مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی و اجتماعی بیابید که در دسترس فرزندانتان باشد.

 

 

 

 

مطالبی که می‌تواند برای شما مفید باشد :

   والدین و آموزش رفتار منطقی به کودکان – قسمت اول

   5 سالگی و نقاط عطف رشد کودک

   نقش والدین در آموزش کودکان

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
دسترسی سریع