انگیزه چیست؟
انگیزه یک فرآیند درونی است و شرایطی را در فرد ایجاد میکند که خواهان تغییر آن در خود یا در محیط اطرافش است و به نتایجی مانند انتخاب، تلاش، پشتکار، موفقیت و . . . منجر میشود.
هنگامی که افراد به این منبع انرژی دست پیدا میکنند و انگیزه در آنها ایجاد میشود، جهت گیری لازم برای تعامل با محیط به شیوهای سازگار، باز و حل مسئله در آنها صورت میپذیرد. به سمت دستیابی به هدف یا اهداف حرکت میکنند و برای برآورده ساختن آنها اقدامات لازم را انجام میدهند.،
انگیزه، تحت تأثیر ارضای نیازهایی است که یا برای تداوم زندگی ضروری هستند و یا برای رفاه و رشد. نیازهای روانشناختی برای خودمختاری، تسلط و تعلق رفتار ما را به همان شیوه هدایت میکند. مانند نیازهای موفقیت، قدرت و عزت نفس. برخی از این نیازها و همه فعالیتهای درونی که در آنها شرکت میکنیم، به انگیزه تبدیل میشوند.
محیط و زمینه اجتماعی که افراد در آن حضور دارند نیز از نظر انگیزه بیرونی نقش بسزایی دارند. علاوه بر این، داشتن انگیزه، توسط اهداف، ارزشها و تمایلات برای تجربه احساسات خاص مرتبط با وضعیتهای متفاوت افراد ایجاد میشود.
شکل انگیزه در افراد
دو نوع انگیزه وجود دارد: درونی و بیرونی. انگیزه درونی درون فرد است و انگیزه بیرونی از یک منبع بیرونی مشتق شده و شامل یک پاداش احتمالی است.
به عنوان مثال، دانش آموزی ممکن است انگیزه کسب نمرات رضایت بخشی در یک دوره زبان خارجی داشته باشید، زیرا واقعاً می خواهد به این زبان مسلط شود. این مدل از دانش آموزان، با علاقه، لذت یا رضایت از یادگیری مطالب انگیزه میگیرند.
از طرف دیگر دانش آموز دیگری نیز ممکن است همان انگیزه را برای کسب نمرات رضایت بخشی در دوره زبان خارجی را داشته باشد، زیرا برای نمرات خوب، پاداش ملموس یا تمجیدهایی دریافت میکند. انگیزه این دانش آموز، با کسب پاداشهای بیرونی یا اجتناب از تنبیه تقویت میشود. جوایز حتی ممکن است شامل تأیید دیگران، مانند والدین یا معلمان باشد.
جای تعجب نیست که انگیزه درونی با عملکرد بالاتر همخوانی دارد و عملکرد دانش آموز و پیشرفت بالاتر را پیش بینی میکند.
چگونه متوجه شویم دانش آموزی انگیزه دارد یا نه؟
انگیزه از طریق ژستها و حالات چهره، تلاش شدید و بی واسطه بودن (بدون نیاز به فعالیتی جانبی برای دیده شدن) قابل مشاهده است. وجود انگیزه را میتوان از سطوح پافشاری و قاطعیت دانش آموز در انتخاب یک هدف نسبت به هدف دیگر استنباط کرد که مجموعاً احتمال زیاد انجام شدن آن هدف را ایجاد میکند.
انگیزه را میتوان از سطح مشارکت نیز استنباط کرد. به عنوان مثال، در یک سناریوی کوچینگ یا یک گفتگوی انگیزشی، یک دانش آموز با انگیزه، مشتاقانه و سخاوتمندانه به جریان گفتگو با مربی یا معلم خود کمک میکند (درگیری عاملی)، علاقه و لذت خود را ابراز میکند (درگیری عاطفی)، به موضوع گفتگو توجه نشان میدهد و به صورت عمیق آن را در ذهن خود پردازش میکند(درگیری شناختی)، و بدون توجه به محدودیتهای زمانی و حتی موانع موجود در دنیای پیرامون، بر تلاش و کوشش خود برای دستیابی به آن هدف پافشاری میکند(درگیری رفتاری) و البته بسیاری از دانش آموزان، اغلب چنین مشارکتی را با مربی یا معلم خود ندارند!
نحوه ایجاد انگیزه در دانش آموزان
انگیزه داشتن یک تلاش مادام العمر است و برای القا و حفظ عشق مادام العمر به یادگیری، وجود آن ضروری است. الهام بخشیدن، برانگیختن هیجان و تحریک کردن کنجکاوی در دانش آموزان، اهداف مشترکی هستند که بسیاری از مربیان برای فعال کردن انگیزه دانش آموزانشان در نظر میگیرند.
با این حال، اگر دانش آموزانتان انگیزه ندارند، چه کاری میتوانید انجام دهید؟ چگونه انگیزه آنها را فعال و از هدر رفتن آن جلوگیری میکنید؟
استقلال، صلاحیت و ارتباط نیازهای اساسی برای داشتن انگیزه در افراد هستند.
- استقلال: دانش آموزان باید در روند آموزش و یادگیری خود مستقل باشند و بتوانند شیوه آموزش و یا موضوع آموزش را خود انتخاب کنند. با مشارکت دادن دانش آموزان در تصمیم گیری، زمینه استقلال را در آنها ایجاد کنید.
- صلاحیت: در پرداختن به شایستگی، دانش آموزان باید احساس کنند که میتوانند موفق شوند و رشد کنند. کمک به دانش آموزان در رشد عزت نفس آنها بسیار مهم است. به دانش آموزان کمک کنید تا نقاط قوت خود را ببینند و به نقاط قوت خود اشاره کنند.
- ارتباط: به احساس تعلق و ارتباط دانش آموزان اشاره دارد. این نیاز را با ایجاد روابط بین آنها بسازید. با استفاده از تمرینهای تیم سازی و تشویق به یادگیری مشارکتی، ارتباط با همتایان را تسهیل کنید. رابطه خود را با هر دانش آموز توسعه دهید و علایق دانشآموزان را برای ایجاد زمینههای مشترک بررسی کنید.
روشهایی که معلمان می توانند به دانش آموزان انگیزه دهند
ایجاد انگیزه در دانش آموزان در حین تدریس یک موضوع و ارائه مدیریت کلاس موضوع دیگری است که قطعاً یک عمل شعبده بازی است. سعی کنید چند پیشنهاد زیر را امتحان کنید و ببینید چه اتفاقی میافتد.
روابط با دانش آموزان
اول از همه، ایجاد روابط با دانش آموزان بسیار مهم است. هنگامی که دانش آموزان مدرسه رسمی را شروع میکنند، باید روابط با کیفیت ایجاد کنند، زیرا روابط بین فردی در محیط مدرسه بر رشد کودکان تأثیر میگذارد و تأثیر مثبتی بر نتایج دانش آموزان دارد که شامل انگیزه آنها برای یادگیری، رفتار و مهارتهای شناختی است.
برای شناختن هر دانش آموز نکته ای را مشخص کنید و با پرسیدن از آنها در مورد آخر هفته، بازی ورزشی یا سایر فعالیتهایی که ممکن است در آنها شرکت کنند، علاقه خود را نشان دهید.
محیط یادگیری فیزیکی
محیط یادگیری فیزیکی را اصلاح کنید. چه کسی میگوید که دانشآموزان باید در ردیفهای تک فایلی که همگی رو به جلوی اتاق یا حتی بهعنوان میز مینشینند، بنشینند؟
صندلی انعطاف پذیر چیزی است که ممکن است بخواهید امتحان کنید. دانشآموزانی که در فضای یادگیری راحت هستند، با محتوای دروس نیز راحت هستند، که منجر به تجربیات یادگیری معنادارتر و تأثیرگذارتر میشود. ممکن است سعی کنید از بالشت، نیمکت، چهارپایه، صندلی گهواره ای، صندلی غلتان یا حتی از فضایی بدون وجود صندلی استفاده کنید.
مشارکت والدین
والدین را درگیر کنید و از آنها برای تشویق دانش آموزان کمک بگیرید. والدین یک عامل کلیدی در انگیزش دانش آموزان هستند. مهم است که رابطه خود را با این متحدان مهم توسعه دهید. سعی کنید قبل از تماسهای تلفنی منفی با خانه تماسهای تلفنی مثبت برقرار کنید تا به ایجاد یک رابطه موثر کمک کنید.
والدین را با ارسال یک خبرنامه هفتگی به خانه یا دعوت از آنها به کلاس درس خود برای رویدادهای ویژه درگیر کنید. به آنها اطلاع دهید که یک تیم هستید و اهداف مشابهی برای فرزندشان دارید.
مطالب مرتبط
ارتباط مطالب برای القای انگیزه حیاتی است. نشان دادن دلیل مفید بودن مطالب یا گره زدن مستقیم مطالب به زندگی دانش آموزان برای جلب علاقه دانش آموزان ضروری است. اگر دانش آموزان اهمیت یا کاربرد واقعی آنچه را که می آموزند درک نکنند، ممکن است انگیزه ای برای یادگیری نداشته باشند.
یادگیری دانش آموز محور
ثابت شده است که رویکردهای یادگیری دانش آموز محور نسبت به رویکردهای تدریس معلم محور مؤثرتر هستند. رویکرد دانش آموز محور، دانش آموزان را در فرآیند یادگیری درگیر میکند، در حالی که رویکرد معلم محور شامل ارائه اکثر اطلاعات توسط معلم میشود. این نوع تدریس مستلزم آن است که دانشآموزان از اطلاعات جدید و تجربیات قبلی نکته لازم را دریافت کرده باشند.
مدیران یادگیری
به دانش آموزان استقلال و حق انتخاب در مورد آنچه میآموزند بدهید. سعی کنید دانشآموزان را بهعنوان مدیران یادگیری خود استخدام کنید و فعالیتهای یادگیری مبتنی بر پروژه را تعیین کنید. راه های بیشتری برای ادغام فناوری بیابید، کمتر صحبت کنید و دانش آموزان را تشویق کنید تا بیشتر صحبت کنند. مشارکت دادن دانشآموزان در تصمیمگیری و فراهم کردن فرصتهایی برای رهبری برای ایجاد یک محیط یادگیری دانشآموز محور مساعد است.
یادگیری مشارکتی
یادگیری مشارکتی قطعا یک استراتژی برای اجرا در کلاس درس است. یادگیری مشارکتی هر دو مزیت شناختی و انگیزشی را توامان با یکدیگر دارد. ممکن است سعی کنید کار گروهی یا شریکی را تعیین کنید که در آن دانشآموزان با هم در یک کار مشترک فعالیت کنند. این به عنوان یادگیری مشارکتی نیز شناخته میشود. ممکن است بخواهید فرصت هایی برای کار شریک و گروه کوچک ارائه دهید. اجازه دادن به دانش آموزان برای انتخاب شرکا یا گروههای خود و تعیین شرکا یا گروه ها نیز باید در نظر گرفته شود.
پاسخگویی جایگزین
آیا تا به حال برای شما پیش آمده که دانش آموزانتان در دادن پاسخ سوال با مشکل مواجه شده باشد؟چه کسی می گوید دانش آموزان باید به صورت شفاهی پاسخ دهند؟ سعی کنید از روشهای پاسخگویی جایگزین مانند کارتهای پاسخ به سوال و . . . استفاده کنید.
روشهای نوین تدریس
روشهای تدریس خود را تغییر دهید. اگر از درسهایی که ارائه میدهید خسته شده اید، احتمالاً دانش آموزان نیز خسته شده اند. فعالیتهای آموزشی جدید را امتحان کنید، مانند دعوت از یک سخنران مهمان به کلاس درس یا با اجرای مناظره و ایفای نقش در درسهای خود. لذت معلم و دانش آموز در کلاس درس به طور مثبتی مرتبط است و اشتیاق معلمان بر لذت معلم و دانش آموز تأثیر می گذارد.
تشویق دانش آموزان به پرسیدن سوال
فرآیندهای کلاس درس، مانند پرسیدن سؤال و مکالمه در کلاس، نقش مهمی در جمع آوری شواهد مربوط به یادگیری دانش آموزان دارند. جدای از تشویق دانشآموزان به پاسخ دادن به سؤالات معلمان، ترغیب دانشآموزان به پرسیدن سؤالات خود نیز میتواند یک چالش باشد.
وقتی دانش آموزان سؤال میپرسند، نشان میدهند که به یادگیری خود فکر میکنند و درگیر هستند. علاوه بر این، آنها به طور فعال در حال پر کردن شکافهای دانش خود هستند. طبق نظر اندیشمندان حوزه آموزش و یادگیری، فرآیند پرسیدن سوال به دانشآموزان کمک میکند تا موضوع جدید را درک کنند، ایدههای دیگران را درک کنند، پیشرفت خود را ارزیابی کنند، فرآیندهای یادگیری را زیر نظر بگیرند و با برانگیختن کنجکاوی انگیزه و علاقه خود را به موضوع افزایش دهند.
سوالات ایجاد شده توسط دانش آموز برای یک محیط یادگیری موثر حیاتی هستند. در زیر چند نکته برای کمک به ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای پرسیدن سوال آورده شده است.
کمک به ایجاد انگیزه در دانش آموزان
1.القای اعتماد به نفس و محیطی امن
دانش آموزان باید در کلاسهای درس خود احساس امنیت کنند. یک معلم میتواند این محیط را با ایجاد انتظارات واضح از احترام بین دانش آموزان تقویت کند. دانش آموزان را در ایجاد یک قرارداد یا هنجارهای کلاس درس مشارکت دهید.
به قرارداد یا هنجارهای ارسال شده کلاس خود به صورت دوره ای مراجعه کنید تا انتظارات دانش آموزان را بررسی کنید. به هرگونه انحراف از این توافقات رسیدگی کنید و دانش آموزان را اغلب تحسین کنید. تمام پاسخهای دانشآموزان را، مهم نیست که چقدر سرکش یا خارج از موضوع باشند، تأیید کنید.
2.سازمان دهندههای گرافیکی
سازمان دهنده های گرافیکی مانند نمودار را در اختیار دانش آموزان قرار دهید. نمودارها به دانشآموزان کمک میکنند تا آنچه را که قبلاً میدانند، آنچه را که میخواهند یاد بگیرند و آموختههایشان را سازماندهی کنند.
ابزارهایی مانند این به دانش آموزان اجازه میدهد تا تفکرات خود را پردازش کنند و به آنها زمان بدهند تا سؤالات سازنده ایجاد کنند. مراجعه به این نمودار به دانش آموزان ترسو اجازه میدهد تا سوالات خود را به اشتراک بگذارند.
3.مشوقها
اگرچه انگیزه درونی ترجیح داده میشود، انگیزهها نیز باید در صورت لزوم استفاده شوند. سیستمهای رمزی، که در آن دانشآموزان میتوانند امتیاز را برای موارد و گزینههای یادگیری مبادله کنند، روشی مؤثر برای بهبود یادگیری و تأثیر مثبت بر رفتار دانشآموز است.
در صورتی که دانش آموزان انگیزه درونی را خودشان ایجاد نکرده باشند، ممکن است از مشوقهای محسوس و ناملموس برای ایجاد انگیزه استفاده شود. موارد نامشهود ممکن است شامل ناهار با معلم، یک تخفیف برای تکمیل نیمی از تکلیف یا یک جلسه نمایش و گفتن باشد. البته، یک جعبه گنج خوب و قدیمی نیز ممکن است کمک کند.
اگر دانشآموزان تمایلی به پرسیدن سؤال در مقابل کلاس ندارند، سعی کنید یک پوستر بزرگ پیادهسازی کنید که در آن دانشآموزان تشویق میشوند از یادداشتهای چسبناک برای نوشتن سؤالات خود استفاده کنند. معلمان ممکن است به سوالات مراجعه کرده و در زمان جداگانه به آنها پاسخ دهند. همچنین، به دانشآموزان اجازه دهید تا سؤالات خود را در گروههای کوچک یا با شرکای خود به اشتراک بگذارند.
مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد: