جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پرورش عزت نفس در فرزندان

پرورش عزت نفس در فرزندان
خلاصه آنچه در این مطلب خواهید خواند
عزت نفس سالم یکی از مهمترین ویژگی‌های رشد سالم کودک است. سلامت اجتماعی، رفتاری و عاطفی کودک نقش مهمی در نحوه برخورد او با شکست‌ها، فشار همسالان و سایر چالش‌ها در طول زندگی دارد. علاوه بر این، عزت نفس مثبت نیز یک عامل محافظتی برای سلامت روان است. پرورش عزت نفس به رفتار اجتماعی مثبت کودکان کمک می‌کند و زمانی که فرزندتان استرس و موقعیت‌های منفی را تجربه می‌کند، به عنوان یک حائل و محافظ عمل می‌کند.

عزت نفس چیست؟

عزت نفس طرز تفکر ما در مورد خود و ارزشی است که برای خود قائل هستیم. همه ما گهگاه از خود انتقاد می‌کنیم، اما اگر اغلب در مورد خود بد فکر کنیم یا خود را منفی قضاوت کنیم، ممکن است عزت نفس پایینی داشته باشیم. عزت نفس با اعتماد به نفس متفاوت است. اعتماد به توانایی یک فرد در زمینه خاصی از زندگی خود ارتباط دارد. یک فرد می‌تواند در مورد توانایی‌های خاص خود بسیار مطمئن باشد، اما همچنان عزت نفس پایینی داشته باشد. دستیابی به اعتماد به نفس در زمینه خاصی از زندگی لزوماً باعث بهبود عزت نفس نمی‌شود.

پرورش عزت نفس در فرزندان

پرورش عزت نفس در کودکان

عزت نفس سالم یکی از مهمترین ویژگی‌های رشد سالم کودک است. سلامت اجتماعی، رفتاری و عاطفی کودک نقش مهمی در نحوه برخورد او با شکست‌ها، فشار همسالان و سایر چالش‌ها در طول زندگی دارد.

عزت نفس مثبت نیز یک عامل محافظتی برای سلامت روان است. پرورش عزت نفس به رفتار اجتماعی مثبت کمک می‌کند و زمانی که فرزندتان استرس و موقعیت‌های منفی را تجربه می‌کند، به عنوان یک حائل و محافظ عمل می‌کند.

روش‌هایی برای تاثیر مثبت بر عزت نفس فرزندتان 

  • بدانید که عزت نفس سالم چگونه به نظر می‌رسد

عزت نفس اساساً این است که کودکان چگونه خود را می‌بینند از جمله آنچه در مورد خود و توانایی خود در انجام کارها فکر می‌کنند. این بستگی به میزان احساس دوست داشتن آنها و میزان حمایت و تشویق یا انتقاد از افراد مهم زندگی خود مانند والدین و معلمانشان دارد.

عزت نفس به این معنا نیست که فکر کنید دنیا حول شما می‌چرخد یا نیازهای شما مهمتر از نیازهای دیگران است. به همین ترتیب، عزت نفس سالم، تکبر، خودشیفتگی یا استحقاق نیست. عزت نفس فرزندتان را با سایر ارزش های مهم مانند همدلی، مهربان بودن، خوش اخلاقی، نیکوکاری و داشتن حس قدردانی متعادل کنید.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • عشق بی قید و شرط را هر روز نشان دهید

دانستن اینکه چقدر آنها را دوست دارید به فرزندانتان احساس امنیت و تعلق می‌دهد که برای دیدگاه آنها نسبت به خودشان بسیار مهم است. عشق بی قید و شرط شما زمینه ساز تمام روابط سالم و قوی است که فرزندتان در آینده در زندگی خود ایجاد خواهند کرد.

پس هنگام خداحافظی فرزندان خود را در آغوش بگیرید، کنار هم بنشینید و کتاب بخوانید و هر روز عشق خود را به شکل های مختلف ابراز کنید. همانطور که فرزندان شما رشد می‌کنند، این پایه عشق به آنها کمک می‌کند تا به ایجاد حلقه‌های اجتماعی خود، پیدا کردن دوستان و ایجاد پیوند با هم تیمی‌های خود ادامه دهند.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • با هم بازی کنید و لذت ببرید

وقتی با فرزندتان بازی می‌کنید، به او نشان می‌دهید که دوست دارید با او وقت بگذرانید و برای حضور او ارزش قائل هستید. سرگرم شدن با فرزندتان به تنهایی فواید زیادی برای هر دوی شما دارد. نه تنها بچه‌ها به توانایی خود برای تبدیل شدن به یک فرد جالب و سرگرم کننده که می‌توانند پیوندهای اجتماعی محکمی ایجاد کنند، اعتماد می‌کنند، بلکه مطالعات نشان داده است که شانس شاد بودن کودک افزایش می‌یابد و خطر افسردگی و اضطراب در آنها کاهش می‌یابد.

ایجاد عزت نفس همچنین به فرزند شما کمک می‌کند تا با افزایش واکسیناسیون و کاهش محدودیت های بیماری همه گیر، به مدرسه و فعالیت‌های اجتماعی بازگردد. علاوه بر این، بازی و سرگرمی برای هر دوی شما یک کاهش دهنده استرس عالی است.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • به فرزندتان مسئولیت‌ها و کارهای روزمره بدهید

مسئولیت پذیری در انجام کارهای مناسب سن به کودک شما احساس هدفمندی و موفقیت می‌دهد. حتی اگر آنها کاری را به طور کامل انجام نمی‌دهند، به آنها بگویید که از تلاش‌های آنها قدردانی می‌کنید. آنها را به خاطر همه کارهایی که به خوبی انجام می‌دهند تحسین کنید و به آنها اطمینان دهید که با گذشت زمان در بسیاری از کارها بهتر و بهتر می‌شوند.

داشتن وظایف و مسئولیت‌ها نیز به بچه‌ها احساس کنترل بر زندگی‌شان می‌دهد و در زمانی که همه چیز غیرقابل پیش بینی است، داشتن مسئولیت در کارهای کوچک در خانه می‌تواند کمک زیادی به ایجاد عزت نفس و انعطاف پذیری کند.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • استقلال را تشویق کنید

سال‌های دبستان دوران رشد سریع استقلال در کودکان است. با رسیدن به سن راهنمایی، بسیاری از کودکان شروع به گذراندن وقت خود در خانه، تنها راه رفتن به مدرسه و کمک به خواهر و برادر کوچکتر می‌کنند.

این مهم است که به فرزندان خود اجازه دهید مستقل‌تر رشد کنند. به آنها اجازه دهید متوجه شوند که چگونه با معلمان در مورد هر مشکلی صحبت کنند، تکالیف درسی را سازماندهی کنند، مطمئن شوند که لباس‌های فوتبال آنها بسته و آماده است، و غیره. فرزندپروری با مراقبتهای افراطی توانایی کودکان را برای انجام کارها به تنهایی تضعیف می‌کند، بر عزت نفس آنها تأثیر منفی می‌گذارد و استقلال را از آنها سلب می‌کند.

  • از توهین به کودک خودداری کنید

وقتی فرزندتان بدرفتاری می‌کند یا کاری انجام می‌دهد که شما را ناامید می‌کند، حتما این رفتار را از فرزندتان جدا کنید. شما انسان هستید، وقتی فرزندتان دکمه‌های شما را فشار می‌دهد، احتمالاً عصبانی خواهید شد. تجربه این احساسات کاملاً طبیعی است، اما درگیر شرمساری فرزندتان نباشید و در عوض با فرزندتان با احترام صحبت کنید.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • ایجاد شکست تجربه‌های یادگیری

بر این واقعیت تاکید کنید که انسان بودن یعنی اشتباه کردن و کامل نبودن. به فرزندتان بیاموزید که عقب‌نشینی‌ها را فرصتی برای پیشرفت و رشد بداند.

وقتی فرزندتان اشتباه می کند صبور باشید و اگر متوجه شدید که آنها تمایل دارند در مدرسه بدرفتاری کنند یا مشکلات رفتاری را تجربه کنند، هر کاری می‌توانید انجام دهید تا آن موقعیت‌ها را به فرصت هایی برای رشد تبدیل کنید. انجام این کار به تقویت اعتماد به نفس فرزندتان کمک می‌کند و نشان می‌دهد که اشتباه کردن پایان دنیا نیست، تا زمانی که آنها به روشی درست به آن رسیدگی کنند.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • استفاده از فناوری ساعت

در محیط امروزی، اکثر ما، از جمله دانش آموزان و والدین، به طور مداوم به گوشی‌های خود متصل هستیم. تلفن‌های همراه، تبلت‌ها و لپ‌تاپ‌ها به افراد امکان می‌دهند پیامک ارسال کنند، در رسانه‌های اجتماعی پست کنند، کارهای تجاری انجام دهند، کارهای مدرسه را انجام دهند و ایمیل را به طور منظم چک کنند.

این همه اتصال هم خوب است و هم بد. مثبت است زیرا مردم می‌توانند بهره وری بیشتری داشته باشند و از آسایش و امنیت خانه خود با دیگران ارتباط برقرار کنند. اما فعالیت آنلاین اگر در روابط و ارتباطات خانوادگی تداخل ایجاد کند می‌تواند هزینه داشته باشد. به همین ترتیب، زمان بیش از حد صفحه نمایش می‌تواند بر فعالیت بدنی تأثیر بگذارد.

به عنوان یک خانواده، تصمیم بگیرید که چه نوع فعالیت آنلاین لازم است و چه چیزی صرفاً سرگرمی است. سپس برنامه‌ای را طراحی کنید که در آن روز‌تان را با فعالیت‌های خارج از صفحه نمایش مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، خواندن و بازی کردن با هم متعادل کنید.

پرورش عزت نفس در فرزندان

  • به آنها اجازه ایجاد و نمایش کار بدهید

اجازه دهید فرزندتان کارهای خود را در خانه نمایش دهد. هنگامی که آنها آثار هنری خلق می‌کنند، داستانی می‌نویسند یا پروژه ای را برای مدرسه تنظیم می‌کنند، از فرزند خود دعوت کنید تا در مورد کار خود به شما بگوید. از آنها بپرسید که می‌خواهند مردم چه فکری یا احساسی داشته باشند و چه چیزی را در مورد خلاقیت‌هایشان بیشتر دوست دارند.

دادن فرصتی به کودکان برای نشان دادن آنچه می‌سازند یا صحبت درباره چیزهایی که خلق می‌کنند، به آن‌ها این امکان را می‌دهد که بدانند کار سختشان ارزش توجه دارد. همچنین بیان می‌کند که نظرات و افکار آنها مهم است.

حتی اگر فرزند شما در درجه اول تمام کارهای خود را در خانه انجام می‌دهد تا در مدرسه، او را تشویق کنید تا کارهای خود را در خانه به نمایش بگذارد. انجام این کار باعث ایجاد عزت نفس در توانایی‌های آنها می‌شود و آنها را تشویق می‌کند تا به تلاشهای خلاقانه خود ادامه دهند.

سخن آخر

تلاش برای ایجاد عزت نفس در فرزندتان یکی از بهترین راه‌هایی است که می‌توانید وقت خود را به عنوان والدین سپری کنید و اگرچه ممکن است گاهی اوقات کمی تلاش بیشتری لازم باشد، شما فرزندان خود را برای عزت نفس مثبت و موفقیت در حال و آینده آماده خواهید کرد.

اما همانطور که از فرزندانتان انتظار ندارید کامل باشند، از خودتان نیز انتظار کمال نداشته باشید. تا زمانی که به طور مداوم در تلاش برای به اشتراک گذاشتن عشق و مثبت بودن هستید، علیرغم یک اشتباه در اینجا یا آنجا، در حال ایجاد اعتماد در آنها هستید.


مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد:

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
دسترسی سریع