خواندن چیست؟
خواندن فرآیندی چند وجهی است که شامل شناخت، درک، روانی و انگیزه کلمات است. خواندن به ما این امکان را میدهد که از دنیای خودمان به دنیای دیگری منتقل شویم. در بین صفحات یک کتاب، میتوانیم در زندگی شخصیتهای داستانی غرق شویم و در مورد فرهنگی کاملاً متفاوت از فرهنگ خودمان بیاموزیم. همچنین میتوانیم کلمات و عبارات جدید را یاد بگیریم، طیف وسیعی از احساسات را تجربه کنیم و مهارتها و دانشهایی را کسب کنیم.
به دلیل پتانسیل یادگیری، اثرات خواندن بر رشد کودک بسیار گسترده است و مطالعات متعدد مزایای آن را برجسته کرده اند. به این ترتیب، معلمان و والدین در موقعیت بسیار خوبی قرار دارند تا اطمینان حاصل کنند که خواندن بخشی کلیدی از برنامه روزانه کودکان است.
اکثر بچه های کوچک، از نوزادان تا کودکانی که به مهدکودک میروند، از شنیدن داستانها لذت میبرند. این چیز خوبی است زیرا خواندن برای رشد، یادگیری و آینده کودک مهم است. با این حال، برای بسیاری از کودکان بزرگتر، کتاب خواندن ممکن است مانند یک کار طاقت فرسا باشد، به خصوص زمانی که وسایل الکترونیکی به عنوان ابزار جذاب تری برای اوقات فراغت وجود داشته باشند.
خوشبختانه، راهبردهای موثر بسیاری وجود دارد که والدین میتوانند برای کمک به فرزندشان و لذت بردن از خواندن به جای ترسیدن از آن استفاده کنند. والدینی که تجربیات مثبت کتاب و خواندن را تسهیل میکنند، زمینه را برای عشق به کتاب، خواندن و یادگیری بهتر فراهم میکنند.
چرا خواندن برای بچه ها مهم است؟
از بسیاری جهات، خواندن پایه و اساس مهارتهای زندگی را ایجاد میکند که کودکان هنگام بزرگ شدن به آنها نیاز خواهند داشت. این بخشی جدایی ناپذیر از مدرسه و دانشگاه و همچنین عامل مهمی در پرورش آگاهی بیشتر از دنیای اطراف ماست. به علاوه، میتواند به بهبود سلامت روان کمک کند.
1.عملکرد تحصیلی
مطالعه برای فرزندتان آگاهی از حروف، آگاهی کلمات و اصل الفبا را افزایش میدهد. همچنین به عنوان پایهای برای موفقیت در بسیاری از موضوعات دیگر عمل میکند و بسیاری از موضوعات و زمینههای آکادمیک دیگر نیز از طریق خواندن آموخته میشوند.
کودکانی که خوانندگان قویتری هستند، پیشرفت تحصیلی و عملکرد بهتری دارند. علاوه بر این، مهارتهای خواندن اولیه با نرخ فارغ التحصیلی مرتبط است و کودکانی که زمینه مطالعه بیشتری دارند نسبت به سایر کودکان وضعیت قبولی و یا نمرات قبولی بهتری در مقاطع تحصیلی دارند.
2.اتصال به جامعه
تحقیقات نشان میدهد که بسیاری از مزایای خواندن فراتر از سواد است، از جمله هوش هیجانی بیشتر و حتی طول عمر طولانیتر. خواندن و مطالعه ارتباطات اجتماعی ، دسترسی به دانش و انگیزه را فراهم میکند و علاوه بر این بسیاری از مهارت های رشدی، تحصیلی، اجتماعی-عاطفی و شناختی را تقویت میکند.
خواندن همچنین میتواند حس کنجکاوی و ارتباط را در مورد دنیای اطراف ما تقویت کند. خواندن، یک فعالیت اجتماعی حیاتی است که بر اساس جامعه ما و آینده آن استوار است. علاوه بر این، خواندن دایره لغات را تقویت میکند، دانش پس زمینه یا دانشی که در ذهن ماندگار شده را ایجاد میکند و درک دیگران را ارتقا میدهد.
3.مزایای سلامت روان
خواندن همچنین ممکن است ما را آرامتر و شادتر کند. مطالعات نشان میدهد که خواندن و مطالعه داشتن، بخشهایی از مغز که مرتبط با زبان است را فعال میکند. مطالعه فشار خون را کاهش میدهد، مواد شیمیایی عصبی مرتبط با لذت را ایجاد میکند و به کاهش ضربان قلب کمک میکند.
همچنین، مهمتر از همه، اشتراکگذاری کتابها با فرزندتان میتواند شما را در حین یادگیری به آنها نزدیکتر کند. بلندخوانی پیوند عاطفی بین والدین و کودک را تقویت میکند و از رشد اولیه زبان و سواد حمایت میکند.
چگونه عشق به خواندن را تشویق کنیم؟
کودکان برای کمک به پرورش عشق به مطالعه به سه چیز اصلی نیاز دارند: کنجکاوی، زمان، و الگوسازی. هر روز خواندن با هم را به زمانی سرگرم کننده و هیجان انگیز تبدیل کنید.
1.با صدای بلند برای آنها بخوانید
کارشناسان موافقند که خواندن ساده با فرزندتان بهترین راه برای پرورش عشق به مطالعه است.هدف از خواندن این است که یک تبدیل به یک فعالیت اجتماعی شود و نه به یک فعالیت انفرادی، بنابراین میتواند باعث ایجاد روابط و همچنین ایجاد دانش و کنجکاوی شود. مطالعه باید سرگرم کننده، تعاملی و مبنایی برای پرسیدن، گوش دادن، کنجکاوی و ارتباط زیاد باشد.
علاوه بر این، اگر هدف شما تشویق عشق به مطالعه است، زمان مطالعه را زمانی برای آموزش مهارتهای سواد آموزی در نظر نگیرید. در عوض، بر لذت خواندن و شنیدن داستان تمرکز کنید. فرزند شما به سادگی با گوش دادن سود خواهد برد.
کودکان به طور طبیعی مهارت های کلیدی سواد را فقط با درگیر شدن در بلندخوانی با شما به دست میآورند. کتابهایی که والدین میتوانند با صدای بلند بخوانند، پیچیدهتر از کتابهایی هستند که خوانندگان جدید میتوانند بخوانند، بنابراین با بلندخوانی، شما به ایجاد واژگان، درک شنیداری و وابستگی عاطفی ادامه میدهید. خواندن کتاب با صدای بلند برای کودکان به آنها امکان میدهد به سادگی از داستان لذت ببرند و جنبه سرگرم کننده غوطه ور شدن در کتاب را تجربه کنند.
در حالی که خواندن برای بچههای کوچکتر ضروری است، باید به خواندن برای بچههای بزرگتر هم ادامه دهید، حتی بعد از اینکه خودشان تبدیل به خوانندههای ماهری شدند. با بزرگتر شدن آنها میتوانید طول و پیچیدگی متن را افزایش دهید. این تخیل آنها را به چالش میکشد و دایره لغات و درک آنها را تقویت میکند.
کودکان نه تنها از داشتن کتاب در خانه سود میبرند، بلکه از اینکه والدینشان با صدای بلند کتاب بخوانند، هیجان زده و مشتاق شنیدن میشوند. هدف از این کار این است که کنجکاوی فرزندتان را تحریک کنید و آنها را به خود جذب کنید تا بتوانند به خوانندگان مستقل و یادگیرندگان مادام العمر تبدیل شوند.
2.درباره کتاب ها صحبت کنید
وقتی با صدای بلند برای نوزادان و فرزندان کوچکتان میخوانید، زمانی را صرف تماشای تصاویر و صحبت در مورد آنچه میبینید کنید. این رویکرد باعث درک بیشتر و تعامل بیشتر کودکان با کتاب میشود. همچنین میتوانید از لحن صدای خود برای شخصیت سازی و واقعی کردن داستان استفاده کنید.
در حین مطالعه مکث کنید و سؤال بپرسید. از فرزندتان بخواهید که پیش بینی کند چه اتفاقی میافتد، آنچه را که تاکنون اتفاق افتاده خلاصه کند، یا افکار خود را در مورد اینکه چرا یک شخصیت کاری را انجام داده است، بیان کند. صحبت در مورد داستانها میتواند به زندهکردن آنها کمک کند و تعامل، مهارتهای درک، تفکر انتقادی و لذت کلی را در فرزندتان ایجاد کند.
بهعلاوه، اگر چیزی میخوانید که ممکن است برای فرزندتان نامشخص باشد، میتوانید در مورد آن صحبت نکنید. با این کار، شما به فرزند خود الگویی میسازید که بر اساس آن اشکالی ندارد که در حین مطالعه متوقف شود و فکر کند. به علاوه، صحبت کردن در مورد آنچه میخوانید سطح درک عمیق تری ایجاد میکند و میتواند بین متن، زندگی کودک و دنیای اطرافش ارتباط ایجاد کند.
3.اغلب اوقات بخوانید
ترویج روال، ثبات و تکرار به خواندن کمک میکند تا به عادت تبدیل شود. در صورت امکان زمان مطالعه را در طول روز انجام دهید. این باید شامل این باشد که بچهها به تنهایی به کتاب نگاه کنند یا کتاب بخوانند، یا اینکه یک بزرگسال برایشان کتاب بخواند. علاوه بر این، 15 تا 30 دقیقه مطالعه روزانه در هنگام خواب را به عنوان هدف قرار دهید.
برای کودک خردسال خود بخوانید حتی اگر همیشه کاملاً درگیر آن نباشد. برای بچههای کوچکتر، ایجاد عادت به خواندن مهم است، حتی اگر در ابتدا علاقه کمی داشته باشند یا اصلاً علاقهای به آن نداشته باشند. هنگامی که مطالعه به بخشی جدانشدنی از روز تبدیل شود، بچه ها به احتمال زیاد آن را به تنهایی نیز انجام خواهند داد و شروع به لذت بردن از آن خواهند کرد.
4.تسلیم نشوید
از فرزندتان انتظار نداشته باشید که بلافاصله مطالعه را دوست داشته باشد. ممکن است زمان ببرد تا آنها به مطالعه علاقهمند شوند. خواندن نیز مانند بسیاری از فعالیتهای دیگر است و هر چه فرد بیشتر آن را انجام دهد، در آن بهتر میشود و هرچه در آن بهتر عمل کند، بیشتر دوست دارد این فعالیت را انجام دهد.
5.کنجکاوی و علاقه ایجاد کنید
کتابهایی را انتخاب کنید که منعکس کننده علایق کودک شما باشد، چه پروانه، ورزش، ابزار، پری، قورباغه یا ابرقهرمان. این به کودک شما کمک میکند تا درگیر مطالعه باشد. همچنین میتوانید به فرزندتان اجازه دهید کتابهایش را خودش انتخاب کند. علاوه بر این، مطمئن شوید که کتابهایی با شخصیتهایی که شبیه فرزند و خانواده شما هستند پیدا کنید.
6.موانع را بررسی کنید
اگر فرزند شما زمانی که کتاب میخواند و یا شخص دیگری برایش میخواند بازخورد منفی از خود نشان میدهد، ممکن است نشانهای از یک مشکل اساسی یادگیری باشد. هر زمانی که کودکان رفتار ناامیدکنندهای در مورد مطالعه نشان میدهند (اجتناب، گریه، و غیره)، زمان آن است که بپرسیم آیا دلیلی پشت پاسخهای آنها وجود دارد یا خیر. بنابراین، در صورت داشتن هر گونه نگرانی حتماً با مربی آنها تماس بگیرید.
7.الگوسازی کنید
کارشناسان موافقند که برای فرزند شما بسیار مهم است که ببیند والدین خود به طور معمول برای لذت مطالعه میکنند. در طول روز زمانی را به استراحت، نشستن و مطالعه اختصاص دهید. دیدن شما در حال مطالعه این ایده را القا میکند که خواندن یک فعالیت لذت بخش و مادام العمر است. همچنین بدانید که آنچه میخوانید نباید حتما کتاب باشد. مطالعه میتواند روزنامه، دستور غذاها، برچسبهای مواد غذایی و غیره، به صورت چاپی یا آنلاین باشد.
نکته اصلی این است که در حضور فرزندان خود بخوانید، بخوانید، بخوانید. کودکان از والدین خود تقلید میکنند. اگر والدین بخوانند، فرزندان آنها نیز خواهند خواند.
8.در فعالیتهای ادبی شرکت کنید
روی سرگرمی و اجتماعی نگه داشتن سواد تمرکز کنید. اگر به فعالیتهای خواندنی با فرزندانتان به شکل جالب و حمایتکننده ادامه دهید، کودکان هنگام ورود به مدرسه احساسات مثبتی در مورد مطالعه خواهند داشت و این فراتر از کتاب است.
برای کودکان 4 تا 6 ساله، بازی های قافیه، آواز خواندن و صحبت کردن در مورد صداهای زبان به ایجاد آگاهی از حروف و کلمات کمک میکند. همچنین میتوانید با رفتن به کتابخانه، به کتابهای جدید تازه منتشر شده دسترسی پیدا کنید. سفر به کتابخانه و دریافت مجموعه ای از کتاب های تازه در هر هفته برای کودکان بسیار هیجان انگیز است! به علاوه، کتابداران منبع خوبی برای یافتن کتابهایی هستند که فرزندتان در مورد آنها هیجانزده است.
در طول روز، فعالیتهای خود را برای بچههای کوچکتر تعریف کنید. به عنوان مثال، هنگام پیاده روی در محله، به هر چیزی که میبینید اشاره کنید و در مورد آن صحبت کنید. در خواربارفروشی، کودکان را در انتخاب اقلام، توجه به کلمات روی بسته بندی و دعوت به سوالات و کنجکاوی در مورد محیط طبیعی خود مشارکت دهید.
گوش دادن به موسیقی و آواز خواندن نیز میتوانند به تقویت مهارتهای زبانی و ارتباط بین کلمات و معنا کمک کنند. سایر فعالیتهای ادبی مفید شامل باشگاههای کتاب و مطالعه با دوستان است. همچنین میتوانید فرزندتان را تشویق کنید که کتابهای خودش را بسازد.
مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد :