سبک زندگی هوم اسکول چیست؟
سبک زندگی هوم اسکول معرف شیوه زندگی، ارزشهای مطرح در خانوادهها، باورها، اعتقادات، شیوههای تفکر و حتی نوع هدفی است که افراد خانواده دنبال میکنند. خانوادههایی که هوم اسکول را برای آموزش فرزندان خود انتخاب میکنند مسیری متفاوت از دیگر خانوادهها در روند تحصیل و آموزش به فرزندانشان را تجربه میکنند به طوری که تمامی ابعاد زندگیشان همچون عادات غذایی، عادات خواب، ارتباط میان اعضای خانواده، تعاملات اجتماعی، بازی و سرگرمی، تعطیلات، موضوعات آموزشی، شیوه های یادگیری، شغل والدین، مسائل مربوط به سلامتی و . . . تحت تاثیر قرار میگیرد.
مطلب مرتبط : هوم اسکولینگ یا تحصیل در خانه چیست؟ |
سبک زندگی چیست؟
سبک زندگی مجموعهای از علایق، نظرات و جهت گیریهای رفتاری افراد تعریف میشود و ترکیبی از عوامل قابل مشاهده و عوامل غیرقابل مشاهده یا ناملموس است.
سبک زندگی معمولاً نشان دهنده و منعکس کننده نگرشها، شیوه زندگی، ارزشها یا جهان بینی افراد است، بنابراین وسیلهای برای ابراز خود و ایجاد تصویری از خود است که با هویت شخصی هر فردی مرتبط میشود. علاوه بر این، سبک زندگی میتواند شامل دیدگاه هایی درباره سیاست، مذهب، سلامت، صمیمیت و موارد دیگر باشد که همه این جنبهها در شکل دادن به سبک زندگی افراد نقش دارند.
فاکتورهای شاخص در سبک زندگی هوم اسکول
انعطاف پذیری
انعطاف پذیری در هوماسکول به مجموعه رویکردهایی از نظر زمان، مکان، سرعت، محتوا و نحوه یادگیری گفته میشود که با توجه به شرایط فردی کودکان، در درجات مختلف اعمال میشود و هدف کلی آن افزایش فرصتها و گزینههای موجود آموزش و یادگیری برای آنها است. مسئله کلیدی در یادگیری منعطف این است که چگونه انعطاف پذیری بر یادگیری دانش آموزان و کیفیت آن بر تجربه یادگیری تأثیر میگذارد.
انعطاف پذیری در سیستم هوم اسکول ابعاد گستردهای را همچون موضوع آموزش، روش آموزش، محیط آموزش، سبک یادگیری، محتوای درسی، ساعات و روزهای آموزش، ارزیابی عملکرد آموزش و . . . را شامل میشود که فاکتورهای شاخص در یک سیستم آموزشی منعطف به شمار میآیند.
با توجه به آنکه انعطاف پذیری یکی از مهمترین فاکتورهای سیستم آموزشی هوماسکول به شمار می رود ،بنابراین این ویژگی باید در ابعاد مختلف زندگی یک خانواده هوماسکول قابل مشاهده باشد در غیر اینصورت نمی توانند برداشت مناسبی از این سیستم آموزشی مدرن داشته باشند
آموزش مهارت محور
یادگیری مبتنی بر مهارت، رویکردی به آموزش است که بر توسعه مهارتها و شایستگیهای عملی که در موقعیتهای زندگی واقعی کاربرد دارد تأکید میکند. آموزش مهارت محور، فرصتهای زیادی را برای کودکان فراهم میکند تا مهارتها و استراتژیهایی را تمرین کنند که آنها را قادر میسازد برای هر یک از چالش های زندگی راهکاری داشته باشند و در زندگی بزرگسالی خود به موفقیت دست یابند. بر همین اساس یک خانواده هوم اسکول باید از هر فرصتی برای آموزش و تمرین مهارت های فردی، اجتماعی ، علمی و عملی مختلف استفاده کند تا شاهد موفقیت فرزندان خود باشند.
توجه به استعداد فردی
استعداد یک توانایی طبیعی و خلاقانه است که از مشخصههای هر فردی محسوب میشود، هر کودکی استعداد خاص خود را دارد که منحصر به فرد است و میتواند مبتنی بر طرز تفکر، مهارت یا رفتار او باشد.
کودکان زمانی میتوانند به طور قابل توجهی یاد بگیرند و رشد کنند که انرژی آنها به سمت کارهایی که میتوانند انجام دهند معطوف شود نه به سمت نقاط ضعفی که دارند یا حتی اصلاح کردن آنها. این را میتوان با استفاده از پتانسیلی که خود کودکان دارند و استعداد نهفته در وجودشان به دست آورد. باید بر روی نقاط قوت و کشف استعدادهای آنها تمرکز کرد تا به آنها کمک شود تا خود را کشف کنند. کشف استعداد همیشه مسألهای مهم اما بغرنج و گیج کننده برای اکثر خانوادهها بوده و دست مایهی بسیاری از شعارهای تبلیغاتی شده است. اما هر خانواده می تواند با صبر و حوصله و استفاده از روشهای علمی به بهترین شکل ممکن به کشف و پرورش استعداد فرزندان خود بپردازد. و سیستم آموزشی هوماسکول با فراهم کردن بستر مناسب کشف استعداد کودکان کمک بسیار در این روند به خانواده خواهد کرد.
مدیریت زمان
مدیریت زمان در هوم اسکول بر استفاده از فرصتها و توجه به تواناییهای کودکان متمرکز است. با توجه به اینکه استعداد، سرعت یادگیری، ضریب هوش، شرایط محیطی و . . . کودکان با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارد، مدیریت زمان یکی از عوامل مهم و حیاتی برای هدایت کودکان به سمت موفقیت در نظر گرفته میشود. به این صورت که عملا زمان مانند یک سرمایه گرانبها در هوماسکول در نظر گرفته میشود. بنابراین با اختصاص زمان مناسب برای هر فعالیت به ترتیب اولویت هر کدام و اهمیتی که در روند زندگی و تحصیل فرزندانمان دارند می توانیم به موفقیت های بیشتر در سیستم آموزشی هوماسکول دست پیدا کنیم. البته این شیوه از مدیریت زمان باید در همه ابعاد زندگی تک تک اعضا خانواده گسترش یابد تا بتوانیم تأثیر کامل آن را در زندگی خانواده و روند تحصیلی فرزندان خود مشاهده کنیم.
مدیریت منابع مالی
در سیستم هوم اسکول برخی از هزینهها که در سیستم آموزش سنتی وجود دارند کاهش پیدا میکنند و مدیریت منابع مالی با تمرکز بر برنامههای اصلی یادگیری در خانواده صورت میگیرد. علاوه بر این در سیستم هوم اسکول موسسات آموزشی که نقش واسطه را ایفا میکنند که در عمل بنگاههای تجاری هستند حذف شده و خانوادهها میتوانند این صرفه جویی مالی را در بخشهای دیگر از آموزش فرزندان خود هزینه کنند. همچنین هزینهای که برای یک فعالیت فوق برنامه در نظر گرفته میشود صرف فعالیتی میشود که برای فرزندان مفیدتر و کاربردی تر است.
مشارکت خانواده در آموزش
در سبک آموزشی هوم اسکول، تمامی افراد خانواده با موضوع آموزش ارتباط نزدیکی دارند و هر فرد به نوبه خود در مسیر آموزش و یادگیری قرار میگیرد. اگرچه در خانوادهها نقش والدین در آموزش بسیار حیاتی است اما اینگونه نیست که سایر افراد خانواده مانند خواهر، برادر، پدربزرگ یا مادربزرگ و حتی سایر نزدیکان کودک در این فرآیند مشارکت نداشته باشند. هر فردی با توجه به سطح دانش خود میتواند ایفاگر نقش آموزش دهنده ، مربی ، کوچ و گروه همدرس باشد. عملا سبک زندگی هوماسکول این نکته را به صورت جدی به ما یادآوری میکند. که در هر لحظه و هر مکانی و حتی در هر شرایط سنی و هر میزان از مشغلههای زندگی نباید آموزش و یادگیری و پیشرفت را فراموش کرد.
زِ گهواره تا گور دانش بجوی
ارزش محوری
ارزشهای خانوادگی همچون کتابچه راهنمایی است که نحوه تصمیمگیری و زندگی شما و خانواده تان را نشان میدهند. ارزشها آنچه را که برای خانواده شما مهم است و همه شما برای رسیدن به آن تلاش میکنید، مشخص میکنند. اگر فرزند دارید، ارزشهای خانوادگی نشان میدهد که چگونه میخواهید فرزندانتان را بزرگ کنید و تصویر مطلوب شما از بزرگسالی آنها چیست؟
ارزشهای خانواده از طریق تربیت، عقاید، فلسفه سیاسی، اعتقادات مذهبی، اخلاق، جغرافیا، فرهنگ و شرایط اجتماعی-اقتصادی فرد مشخص میشود و برای هر خانواده ای متفاوت از سایر خانوادهها است.
بخشی از دلیل اهمیت ارزشها برای خانوادهها این است که میتوانند حس امید و معنا یا اهمیت را برای اعضای خانواده ایجاد کنند، به ویژه در هنگام مواجهه با چالشها و موقعیتهای بحرانی. افراد حتی میتوانند کاملا احساس ناامیدی داشته باشند، زمانی که دقیقاً مطابق با ارزشهای خود زندگی نمیکنند.
هوم اسکول به عنوان یک سبک زندگی، بر محوری بودن ارزشها در زندگی تاکید می کند و آموزش به فرزندان بر مبنای آنها صورت میگیرد. توجه به رشد فردی و موفقیت در تمامی ابعاد زندگی از مهمترین ارزشهای مطرح در سبک زندگی هوم اسکول است.
یک خانواده هوماسکول باید ارزشهای خانوادگی مطلوب و واضحی برای خود تعریف کند تا در سیر زندگی خود به سبک هوماسکول بتواند به خوبی از فواید آن بهرمند شود البته ممکن است سند ارزشهای خانوادگی که برای خود طراحی کردهاید بارها و بارها مخصوصا در شروع کار تغییر کند ، از این مسئله نگران نباشید. رفته رفته تسلط شما در طراحی و استفاده از این سند بیشتر خواهد شد.
پیوندهای خانوادگی
در سیستم هوم اسکول، فرزندان حضور بیشتری در فضای خانه و خانواده دارند و ارتباط معنیدار و هدفمندی با والدین و نزدیکان خود خواهند داشت. بر همین اساس و به واسطه حضور بیشتر، پیوندهای خانوادگی نیز از انسجام و ارتباط بهتری برخوردار است و فضای بیشتری برای ارتباط با والدین و دیگر اعضای خانواده فراهم میشود.
والدینی که سیستم هوم اسکول را برای فرزندان و خانواده خود انتخاب میکنند به واسطه اینکه فضای بیشتری را برای تعامل مثبت و هدفمند به خود و فرزندانشان اختصاص میدهند از پیوندهای خانوادگی مطلوبتری برخوردارند. والدین هوم اسکول از برنامهریزی دقیقتری برای فرصتهای با هم بودن اعضای خانواده استفاده میکنند و از آنجایی که نقش آنها در آموزش به فرزندانشان بسیار کلیدی و مهم است، ارتباط نزدیکتر و البته مطلوبتری با فرزندانشان برقرار میکنند.
آموزش مداوم و پیوسته
موضوع آموزش در هوم اسکول یک موضوع مستمر، دائمی و پیوسته است. از آنجایی که فضای خانه و خانواده بر محور آموزش و یادگیری حرکت میکند، هر لحظه و هر ساعت برای تمامی افراد خانه فرصت یادگیری است به همین دلیل زمانی برای حذف یا کمرنگ شدن پروسه آموزش وجود ندارد.این ویژگی سبک زندگی هوماسکول باعث ایجاد شور و انگیزه چشمگیری در خانواده شده و روحیه همه اعضا خنواده را بهبود میبخشد، به شکلی که تک تک اعضا یک خانواده هوماسکول در هر لحظه احساس شادمانی ناشی از پیشرفت را تجربه میکنند.
ارتباطات اجتماعی هدفمند
در سبک زندگی هوم اسکول خانوادهها ارتباطات اجتماعی خود را به صورت هدفمند مشخص میکنند. همانطور که اشاره شده است، مساله آموزش در هوم اسکول بسیار محوری و کلیدی است و تمامی ابعاد زندگی خانواده هوم اسکول نیز تحت تاثیر مساله آموزش قرار دارد. با توجه به چنین رویکردی، تعاملات اجتماعی با هدف توسعه آموزش و ارتقای یادگیری صورت میگیرد و افراد خانواده فعالیتهای اجتماعی خود را بر اساس ساختار هوم اسکول و اهدافی که دارند طراحی و اجرا میکنند. این مسأله به معنای محدود شدن ارتباطات اجتماعی خانواده نیست بلکه به معنای شکل دهی و توسعه هدفمند این ارتباطات است تا بتوان از پتانسیل بسیار زیاد این ارتباطات برای اهداف علمی و آموزشی مدرسه خانگی خود به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
مطالبی که میتواند برای شما مفید باشد :