آشنایی با قسمتهای مختلف دوربین عکاسی چه فایده ای دارد؟
دوربین عکاسی، شناخت آن و دانستن اینکه قطعات اصلی دوربین چگونه کار میکنند و چطوری میتوانید از آنها به خوبی استفاده کنید، به شما کمک میکند تا مهارتهای عکاسی خودتون را چند برابر کنید و در آینده به یک عکاس حرفهای تبدیل بشید.
قسمتهای اصلی دوربین عکاسی
از نظر ساختاری، تمامی دوربینهای حرفهای شباهت زیادی بهم هم دارند و قطعات اصلی آنها مشابه یکدیگر است. در این مطلب قسمتهایی از یک دوربین، نحوه کارکرد آنها و چیزی که در عکاسی مهم هستند گردآوری شده است.
دیافراگم
دیافراگم به دهانهای که در جلوی دوربین عکاسی قرار گرفته است گفته میشود که چیزی شبیه به مردمک چشم خودمان است. همانطور که با جمع و باز کردن چشمهایمان میزان نوری که وارد چشم میشود تغییر میکند، دیافراگم دوربین عکاسی هم نور عکس را تنظیم میکند.
شاتر
شاتر یکی دیگر از بخشهای حیاتی دوربین است و از نظر عملکرد شبیه پلک چشم است. در حقیقت شاتر و دیافراگم مکمل هم هستند، دیافراگم مقدار نور و شاتر مدت زمان نور که وارد دوربین عکاسی میشوند را مشخص و کنترل میکنند.
اکثر دوربینهای دیجیتال با ترکیبی از شاتر الکترونیکی و مکانیکی یا مکانیکی به تنهایی عرضه میشوند.
حسگر تصویر
حسگر دوربین عکاسی قطعهای در دوربین است که نور وارد شده به داخل دوربین را ابتدا به سیگنال های الکترونیکی تبدیل میکند و بعد آنها را به عکس تبدیل میکند. بنابراین حسگر دوربین یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده دوربین عکاسی است. مهم ترین نقش حسگر تصویر تعیین کردن وضوح و کیفیت تصویر است بنابراین حسگر قلب دوربین است و اگر نتواند به درستی کار خود را انجام دهد عکس از بین میرود.
منظره یاب
منظره یاب همان دهانه مستطیلی کوچکی است که در بالای دوربین دیده میشود. از طریق این پنجره میتوانید تصویری که میخواهید عکسش را بگیرید ببینید و کادربندی کنید. از دیگر کارهایی که از طریق منظره یاب میشود انجام داد بررسیهایی مانند مقدار نوردهی، سرعت شاتر، دیافراگم و . . . است.
صفحه نمایش LCD دیجیتال
تمام دوربینهای دیجیتال دارای یک LCD یا صفحه نمایش برای مشاهده تصاویر و همچنین تنظیم حالتهای مختلف برای عکاسی هستند. صفحه نمایش یک ارتباط دهنده تصویری است که به عکاس کمک میکند تا تنظیمات دوربین را بر اساس انتخاب خود تغییر دهد. برخی از مدل های بالای دوربین دو صفحه نمایش دارند که نمایشگر دوم در بالای دوربین قرار دارد.
رابط دکمه
میتوانید دکمههای زیادی را پیدا کنید که برای انجام عملیات خاصی در پشت و بالای بدنه پیکربندی شده اند. برخی از دوربینها به شما اجازه میدهند برخی از دکمه ها را بر اساس انتخاب خود پیکربندی کنید.
فلاش داخلی
فلاش یکی از ابزارهای جبران کننده کمبود نور در عکاسی است که هم در داخل دوربین وجود دارد و هم به شکل جداگانه وجود دارد که روی بدنه دوربین وصل میشود. منظور از کمبود نور در عکاسی زمانی است که فضایی که موضوع عکاسی در آن قرار گرفته فضای تاریکی است و دوربین برای اینکه کمبود نور فضا را تامین کند از فلاش استفاده میکند. بیشتر دوربینهای دیجیتال با فلاش داخلی تولید میشوند اما برای تهیه عکسهای خاص و عکسهای هنری از فلاشهای جداگانه هم استفاده میشود.
دکمه شاتر
دکمه شاتر نوعی دکمه فشاری و لمسی است که اگر آن را کمی فشار دهیم، کادربندی موضوع عکاسی و تنظیمات نور و . . . در پنجره منظره یاب به عکاس نمایش داده میشود و اگر آن را (دکمه شاتر) فشار بیشتری دهیم شاتر بسته میشود و عکاسی انجام میشود. دکمه شاتر برای استفاده در سمت راست بالای دوربین قرار دارد.
تنظیم کننده مود یا حالت عکاسی
صفحه درجه بندی شده بخش دیگری از دوربین است که برای تغییر حالتهای مختلف عکاسی استفاده میشود. برخی از حالتهای استاندارد عبارتند از حالت دیافراگم، حالت شاتر، حالت دستی و حالت خودکار و . . . که در سمت بالا قرار دارند.
محل اتصال فلاش خارجی
یکی دیگر از اجزای جدایی ناپذیر دوربین دیجیتال است که در بالای تمام دوربین ها قرار دارد. این قسمت معمولا برای نصب فلاش خارجی است اما میتوان از آن برای نصب رادیوی بی سیم، میکروفون خارجی و . . . استفاده کرد. این قسمت از بدنه دوربین عکاسی در همه دوربینها به یک شکل نیست و بنابراین نمیتوان از یک فلاش برای دوربینهای مختلف استفاده کرد.
درگاه های ارتباطی
این درگاه ها معمولا در دو طرف دوربین قرار دارند و کاربرد آنها انتقال تصویر از دوربین به کامپیوتر است. USB رایج ترین نوع پورت (درگاه) ارتباطی است که در همه مدلها وجود دارد. سایر رابطهای ارتباطی عبارتند از پورت HDMI برای انتقال تصاویر با کیفیت بالا، پورت صوتی، پورت نمایش و . . . که ممکن است در همه مدل ها وجود نداشته باشند.
رسانه ضبط
در دوربینهای دیجیتال، کارت حافظه وسیله ذخیره عکس است. نوع کارت حافظه با انواع دوربینها متفاوت است. یک کارت SD کارت حافظه ای است که معمولاً برای اکثر دوربینهای دیجیتال استفاده میشود.
باتری و محفظه باتری
تمام دوربینهای دیجیتال برای این که بهتر کار کنند به باتری نیاز دارند. نوع باتری برای انواع مختلف دوربین متفاوت است. اکثر دوربینها از باتریهای قابل شارژ و باتریهایی که وزن کمی دارند استفاده میکنند.
پایه سه پایه
همه دوربینهای دیجیتال دارای یک سهپایه هستند که در سمت پایین قرار دارد. پایه دوربین به شما امکان میدهد تا دوربین را روی سه پایه نصب کنید. معمولا زمانی از سه پایه استفاده میشود که موضوع عکاسی در جای ثابتی است مثل مناظر طبیعت. زمانی که از پایه استفاده میکنیم چون دوربین دیگر در دستمان نیست بنابراین خطای لرزش دست هم وجود ندارد.
مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد :