جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هوش منطقی – ریاضی در کودکان

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
خلاصه آنچه در این مطلب خواهید خواند
هوش منطقی ـ ریاضی یکی از هشت نوع سبک یادگیری یا هوش است که در نظریه هوش چندگانه هاوارد گاردنر روانشناس رشد تعریف شده است. هوش‌های چندگانه به توانایی فرزند شما در استدلال، حل مسائل و یادگیری با استفاده از اعداد، اطلاعات بصری انتزاعی و تجزیه و تحلیل روابط علت و معلولی اشاره دارد.

سبکهای یادگیری بر اساس نظریه هوش گاردنر

هوش منطقی ـ ریاضی یکی از هشت نوع سبک یادگیری است که در نظریه هوش چندگانه هاوارد گاردنر روانشناس رشد مطرح شده است. هوش‌های چندگانه به توانایی فرزند شما در استدلال، حل مسائل و یادگیری با استفاده از اعداد، اطلاعات بصری انتزاعی و تجزیه و تحلیل روابط علت و معلولی اشاره دارد.

گاردنر، پروفسور و روانشناس رشد، در دهه 1980 کتابی با عنوان «فریم‌های ذهن : نظریه هوش‌های چندگانه» منتشر کرد. از نظر او افراد با میزان هوش ثابت متولد نمی‌شوند. در عوض، آنها با 8 حوزه هوش متولد می‌شوند و درجه برتری آنها در هر فرد متفاوت است. علاوه بر این، مهارت در این زمینه‌ها ممکن است در طول زمان تغییر کند.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
هوش‌های چندگانه به توانایی فرزند شما در استدلال، حل مسائل و یادگیری با استفاده از اعداد، اطلاعات بصری انتزاعی و تجزیه و تحلیل روابط علت و معلولی اشاره دارد

هوش‌های چندگانه‌ گاردنر عبارتند از:

  1. هوش منطقی یا ریاضی
  2. هوش زبانی یا کلامی
  3. هوش فضایی
  4. هوش موسیقایی
  5. هوش جسمانی یا حرکتی
  6. هوش درون فردی یا خودآگاهی
  7. هوش بین فردی یا آگاهی نسبت به دیگران
  8. هوش طبیعت گرایانه

فکر کردن بر حسب هوش‌های چندگانه در مقابل یک نوع هوش راکد مفید است اما چرا؟

در درجه اول، این مدل از فکر کردن، انعطاف‌پذیری را فراهم می‌کند، به این معنی که کودک شما می‌تواند با افزایش سن در زمینه‌های مختلف هوش رشد کند. در درجه دوم، مربیان و والدین را قادر می‌سازد تا به نقاط قوت کودک توجه کنند، که نتیجه آن می‌تواند به فرآیند یادگیری کمک کند.

بچه‌هایی که هوش منطقی یا ریاضی بیشتری دارند معمولاً روشمند هستند و به ترتیب منطقی یا خطی فکر می‌کنند. کودکی با این قدرت سبک یادگیری ممکن است در حل مسائل ریاضی در ذهن خود ماهر باشد و به سمت پازل‌ها و بازی‌های منطقی کشیده شود.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
بچه‌هایی که هوش منطقی ـ ریاضی بیشتری دارند معمولاً روشمند هستند و به ترتیب منطقی یا خطی فکر می‌کنند

هوش منطقی ـ ریاضی چیست؟

کودکان و بزرگسالانی که از هوش منطقی ـ ریاضی بالایی برخوردارند، حل‌کنندگان خوبی هستند که می‌توانند به طور انتزاعی درباره مفاهیم فکر کنند. آنها از اعداد، پازل‌ها و ریاضیات لذت می‌برند و به به روشی منطقی و متوالی فکر می‌کنند.

موضوعاتی که افراد با هوش منطقی ـ ریاضی می‌توانند در آنها قدرتمند باشند شامل مفاهیم انتزاعی، دسته‌بندی، طبقه‌بندی، حافظه، الگو شناسی، حل مسئله و تحلیل بصری هستند.

در مدرسه، کودکانی که در هوش منطقی ـ ریاضی عالی هستند، اغلب از موضوعاتی مانند ریاضی، علوم کامپیوتر، فناوری، نقشه کشی، طراحی، شیمی و سایر علوم سخت لذت می‌برند. ممکن است متوجه شوید که آنها نظم منطقی در آموزش را ترجیح می‌دهند و اغلب در محیط‌های ساختاریافته و سازمان یافته بهترین کارایی را دارند.

آنها طراحان و سازندگان طبیعی هستند که از آوردن ایده‌های ریاضی و مفهومی به واقعیت از طریق پروژه‌های عملی لذت می‌برند. به عنوان مثال، فرزند شما ممکن است دوست داشته باشد زمان خود را صرف ایجاد طرح‌های کامپیوتری، ساخت دستگاه‌های الکترونیکی، استفاده از برنامه‌های کاربردی کامپیوتری یا برنامه نویسی کامپیوتر کند.

یادگیرندگان منطقی ـ ریاضی، مطالعه آماری را جذاب‌تر از خواندن ادبیات داستانی یا داشتن یک دفتر خاطرات می‌دانند. آنها می‌توانند به بازی هایی مانند شطرنج یا کیت‌های علمی که آزمایش را تشویق می‌کنند کشیده شوند. به واسطه مدل ذهنی که دارند ممکن است زمانی که دیگران از توالی‌ها، قوانین یا رویه‌های منطقی پیروی نمی‌کنند، ممکن است مدارا نکنند و این نقطه ضعف آنها به شمار می‌آید.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
کودکانی که از هوش منطقی ـ ریاضی برخوردارند، به صورت ذاتی تمایل به انجام آزمایشات علمی برای درک چگونگی کارکرد آنها دارند، زیرا کنجکاوی یکی از قوی‌ترین ویژگی‌های آنهاست

چگونه بچه‌های با هوش منطقی ـ ریاضی بهتر یاد می‌گیرند؟

کودکانی که دارای سبک‌های یادگیری منطقی ـ ریاضی هستند، زمانی که با استفاده از مواد بصری، رایانه، برنامه‌های آماری و تحلیلی و پروژه‌های عملی آموزش داده می‌شوند، اطلاعات را به بهترین وجه پردازش می‌کنند. متوجه خواهید شد که آنها فعالیتهای ساختاریافته و هدف گرا را که مبتنی بر استدلال و منطقی ـ ریاضی هستند را به جای فعالیتهای غیرساختاری خلاقانه با اهداف یادگیری غیردقیق ترجیح می‌دهند.

به عنوان بخشی از یک پروژه گروهی، یادگیرنده منطقی ـ ریاضی ممکن است بخواهد با تهیه یک دستور کار یا فهرست، تعیین اهداف عددی، رتبه‌بندی ایده‌ها، قرار دادن مراحل در یک توالی، پیگیری پیشرفت، یا ساختن گزارشهای داده، مشارکت کند. علاوه بر این، کودک یا دانش آموز شما ممکن است دوست داشته باشد مشکلات را با استفاده از منطق، تجزیه و تحلیل و مهارت آنها در ریاضی عیب‌یابی کند.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
کودکانی که دارای سبک‌های یادگیری منطقی ـ ریاضی هستند، زمانی که با استفاده از مواد بصری، رایانه، برنامه‌های آماری و تحلیلی و پروژه‌های عملی آموزش داده می‌شوند، اطلاعات را به بهترین وجه پردازش می‌کنند

چطور از کودکان با سبک های یادگیری منطقی حمایت کنیم؟

راه های مختلفی وجود دارد که می توانید از کودک منطقی ـ ریاضی خود حمایت کنید.

  • زمانی که افراد خانواده در کنار هم هستند، آنها را در بازی‌های استراتژی و پازل های منطقی درگیر کنید.
  • شرایط برنامه ریزی برای کلاسهایشان را برای آنها فراهم کنید و قوانین روشنی را در خانه به آنها بدهید.
  • در صورت امکان، از فرزندتان بخواهید که مسائل ریاضی را حل کند. به عنوان مثال، در حین خرید، از فرزندتان بخواهید قبل از اینکه به سمت صندوق بروید، صورتحساب را محاسبه کند. اگر بزرگتر هستند و درصدها را می‌دانند، از آنها بخواهید برای یک یا دو کالا تخفیف محاسبه کنند.
  • کودک منطقی ـ ریاضی شما ممکن است در دیدن تصویر بزرگتر مشکل داشته باشد. آنها را تشویق کنید تا از ابزارهایی مانند نمودارها، جدول زمانی یا خطوط کلی برای درک مفاهیم انتزاعی استفاده کنند.
  • چه با آموزش و چه سرگرمی سر و کار داشته باشید، می‌توانید با درخواست از او بخواهید که دلیل تصمیم گیری خود را توضیح دهد، میل به تفکر انتقادی را در او ایجاد کنید.

دیدن اینکه فرزندتان با راه حل‌های خلاقانه‌ای که ممکن است به ذهن شما هم خطور نکرده باشد، مسائل را حل می‌کند، می‌تواند جذاب باشد.

علاوه بر این، ممکن است تماس با معلم فرزندتان برای شما مفید باشد. آنها را آگاه کنید که دانش آموزشان از هوش منطقی ـ ریاضی بالایی برخوردار است و می‌تواند از آموزش به گونه‌ای که برای آنها جذاب باشد بهره‌مند شود.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
کودکانی که سطح بالایی از هوش منطقی دارند اغلب به عنوان “منطقی” توصیف می شوند، به این معنی که آنها به راحتی می توانند اشکال را شناسایی کنند و بین مفاهیم انتزاعی ارتباط برقرار کنند.

فعالیت‌هایی برای بهبود هوش منطقی ریاضی

اگرچه این باور عمومی وجود دارد که کسانیکه می‌خواهند هوش منطقی خود را بهبود بخشند باید در ریاضیات بسیار خوب باشند، اما لزوماً اینطور نیست. تنها چیزی که نیاز است تلاش برای بهبود هوش منطقی ـ ریاضی است.

توسعه هوش منطقی آنقدرها هم که فکر می‌کنید سخت نیست. افرادی که سطح بالایی از هوش منطقی دارند اغلب به عنوان “منطقی” توصیف می شوند، به این معنی که آنها به راحتی می توانند اشکال را شناسایی کنند و بین مفاهیم انتزاعی ارتباط برقرار کنند.

ما خبرهای خوبی برای کسانی داریم که نمی دانند چگونه پتانسیل هوش ریاضی منطقی خود را بهبود بخشند! در اینجا پاسخ دقیق به این سؤال است: “چگونه هوش ریاضی منطقی را توسعه دهیم؟” با فعالیتهای ریاضی بسیار ساده برای بچه‌ها و برنامه‌هایی برای بهبود مهارتهای ریاضی برای بزرگسالان!

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
کودکان با هوش منطقی ـ ریاضی تقریباً همه سوالات هوش و معماها را دوست دارند.

مِنتال آپ (Mental UP)

مهارتهای ذهنی فرزندتان را به سرعت و به طور موثر آزمایش کنید تا سطح هوش منطقی ـریاضی فعلی او را با منتال آپ ببینید! سپس، کودک شما می‌تواند مهارت‌های خود را با طیفی از سوالات منطقی هوش ریاضی، پازل‌های منطقی و بازی‌های ذهنی بهبود بخشد. منتال آپ برنده جایزه یکی از بهترین فعالیتهای هوش منطقی ـ ریاضی در میان سایر برنامه‌های ریاضی برای بچه‌ها است که در حین توسعه مهارتهای ذهنی خود از آن لذت می‌برند.

حل معماهای مغزی

کودکان با هوش منطقی ـ ریاضی تقریباً همه سوالات هوش و معماها را دوست دارند. در واقع این تمرینها فقط فعالیتهایی برای هوش منطقی ریاضی به اشکال مختلف هستند. حل پازل‌های منطقی که تفکر منطقی کودک شما را افزایش می‌دهد زمان زیادی نمی‌برد و می‌تواند بسیار لذتبخش باشد.

بازی های رومیزی را انجام دهید

بازی‌های رومیزی راهی عالی برای توسعه مهارتهای تفکر استراتژیک و هوش ریاضی منطقی هستند. آنها به عنوان یکی از فعالیتهای هوش منطقی ـ ریاضی بزرگسالان مفید هستند، درست مانند کودکان. جای تعجب نیست که بازی‌های رومیزی محبوب بسیاری وجود دارد!

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
معماهای پیچیده برای تقویت آمادگی ذهنی و فعالیتهای هوش منطقی ـ ریاضی بسیار مفید هستند.

حل معماها و سوالات پیچیده

شما می‌توانید هوش منطقی ـ ریاضی کودک خود را با معماهای پیچیده با پاسخ، سوالات پیچیده با پاسخ یا معماهایی برای بزرگسالان در حین تفریح بهبود بخشید. آنها برای تقویت آمادگی ذهنی و فعالیتهای هوش منطقی ـریاضی بسیار مفید هستند.

داستان بنویسید

ارائه طرح کلی یکی از عالیترین فعالیتهای هوش چندگانه منطقی ـریاضی است. با این نوع فعالیتهای نوشتاری فرزندان شما می‌توانند بر روی مهارتهای نوشتاری و همچنین هوش خود کار کنند. به سادگی از آنها بخواهید یک طرح کلی برای یک داستان ایجاد کنند، از جمله زمان سپری شده بین هر ورودی و مطمئن شوید که حداقل دو جمله برای هر قسمت داستان وجود دارد.

انجام آزمایشهای علمی

انجام آزمایشهای علمی یکی از بهترین فعالیتها برای توسعه هوش منطقی ـ ریاضی است. کودکانی که از هوش منطقی ـ ریاضی برخوردارند، به صورت ذاتی تمایل به انجام آزمایشات علمی برای درک چگونگی کارکرد آنها دارند، زیرا کنجکاوی یکی از قوی‌ترین ویژگی‌های آنهاست.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
هوش منطقی – ریاضی در کودکان

یادگیری کدنویسی

کدنویسی یکی از عالی ترین نمونه‌های فعالیتهای هوش منطقی ـ ریاضی است. این مهارت نیاز به استفاده همزمان از مهارتهای زیادی دارد، مانند حل مسئله، ریاضی، زبان و غیره، بنابراین بچه‌ها می‌توانند توانایی‌های خود را در دنیای کدنویسی حتی در سنین پایین کشف کنند!

یک نظرسنجی انجام دهید

شاید به نظر برسد که این یک بازی نیست، اما انجام یک نظرسنجی می‌تواند یکی از جالب‌ترین فعالیتهای بازی منطقی ـ ریاضی برای بچه‌ها باشد! این تمرین به بیش از یک مهارت به طور همزمان نیاز دارد مانند ریاضی، طبقه‌بندی و ارتباط.

فرزندان خود را تشویق کنید تا سوالاتی را در مورد موضوعی که انتخاب می‌کنند پیدا کنند. سپس آنها می‌توانند پاسخ ها را سازماندهی کنند و با استفاده از نمودارهای داده، آنها را به نتایج منطقی تبدیل کنند.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
طبقه بندی اشیا مختلف برای تقویت هوش منطقی – ریاضی در کودکان

طبقه بندی اشیاء مختلف

از کودک خود بخواهید اشیاء مختلف را طبقه بندی کند. ممکن است از آنها بخواهید که آیتم ها را بر اساس اندازه، رنگ، شکل و غیره مرتب کنند. برای چالش برانگیزتر کردن این بازی می‌توانید به دو ویژگی مختلف به طور همزمان اشاره کنید، مانند قرار دادن اشیاء قرمز و مربع در سمت راست و آبی و بیضی شکل در سمت راست.

انجام پروژه‌های تحقیقاتی

این تمرین می‌تواند یکی از بهترین فعالیتهای هوش منطقی ـ ریاضی برای خواندن و سازماندهی آموخته‌های کودکان باشد! همه کودکانی که هوش منطقی ـ ریاضی دارند معمولا از انجام پروژه‌های تحقیقاتی لذت می‌برند. شما می‌توانید این علاقه را به یک پروژه سرگرم کننده تبدیل کنید!

موضوعی را با فرزندان خود انتخاب کنید که برای آنها جالب باشد. این می تواند به سیارات، حیوانات یا هر چیزی که آنها ترجیح می‌دهند مربوط باشد. به آنها بگویید اطلاعات کافی جمع آوری کنند، سپس چند کاربرگ ایجاد و سازماندهی کنند! اگر بچه‌های کوچکتر به کمک شما نیاز دارند می‌توانید آنها را راهنمایی کنید.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
یادگیرندگان منطقی ـ ریاضی عاشق ساختن و مشاهده نقشه‌ها، نمودارها و خطوط کلی هستند.

نکاتی مهم برای کودکانی که هوش منطقی ـ ریاضی بالایی دارند

  • یادگیرندگانی که توانایی یادگیری منطقی-ریاضی دارند، با استفاده از مواد بصری، لپ‌تاپ و پروژه‌های عملی به بهترین شکل یاد می‌گیرند.
  • آنها به ساختاری با قوانین، اهداف و رویه ها نیاز دارند، زیرا گاهی اوقات با ابهام دست و پنجه نرم می‌کنند.
  • برخی از اهداف می‌توانند کوتاه مدت باشند، اما شما همچنین باید آنها را تشویق کنید که به طور کلی فکر کنند و به اهداف بلندمدت برسند. ممکن است برنامه‌ریزی داشته باشید که روزها، هفته‌ها و ماه‌ها را برنامه‌ریزی کند و پیشرفت آنها را پیگیری کند.
  • با آنها کار کنید تا متوجه شوند که به چه ترتیبی می‌خواهند روی موضوعات خود کار کنند و تقویمی ایجاد کنید که به راحتی بتوانند آن را دنبال کنند.
  • استفاده از ابزارهایی که در شناسایی مهم‌ترین بخش‌های خواندن استفاده می‌شوند می توانند برای آن‌ها بسیار مفید باشند. همچنین، جدول‌های زمانی که حقایق را در یک مطالعه سنگین فهرست می‌کنند، راهی عالی برای درگیر نگه داشتن یادگیرنده منطقی شما هستند. ساختار و سازماندهی تمیز به آنها اجازه می دهد موضوع را به راحتی یاد بگیرند.
  • سعی کنید فرآیند یادگیری آنها را با حل مسئله و دسته‌بندی تشویق کنید تا به آنها در رسیدن به اهدافشان کمک کنید.
  • یادگیرندگان منطقی ـ ریاضی عاشق ساختن و مشاهده نقشه‌ها، نمودارها و خطوط کلی هستند. شما می‌توانید با شکستن تکه‌های بزرگ اطلاعات و تبدیل آنها به نمودارها به روند یادگیری آنها کمک کنید.
  • از آنها بخواهید که طرح کلی برای خود ایجاد کنند. این به آنها کمک می‌کند تا جزئیات کوچکتر را در ایده‌های تصویری بزرگتر بیاورند.

هوش منطقی - ریاضی در کودکان
کودکانی که هوش منطقی – ریاضی دارند به ساخت پازل علاقه دارند

مشاغل مناسب برای افرادی که هوش منطقی ـ ریاضی دارند

مشاغل هوش منطقی ـ ریاضی فرصتهای زیادی را برای کودکان در دنیای دیجیتالی که ما در آن زندگی می‌کنیم ارائه می‌دهد. همانطور که در لیست زیر مشاهده می کنید، انتخاب شغل در میان مشاغل هوش ریاضی می‌تواند کلید یک زندگی کاری شاد برای بچه‌هایی با ریاضیات منطقی باشد.

فراموش نکنید که برخی مشاغل برای هوش منطقی ـ ریاضی مستلزم داشتن انواع هوش دیگر نیز هستند. در اینجا مناسب‌ترین مشاغل هوش منطقی ـ ریاضی برای کودکان آورده شده است:

  • مهندس کامپیوتر / برنامه نویس / نیروی فنی حرفه‌ای
  • مهندس نرم افزار
  • تحلیلگر سیستم
  • تحلیلگر شبکه
  • متخصص / طراح پایگاه داده
  • مهندس (برق، ساختمان، مکانیک، شیمی، صنعتی)
  • متخصص حسابداری
  • کارشناس امور مالی
  • مشاور مالی و سرمایه گذاری
  • کارشناس ریاضی
  • آمارشناس
  • معمار/معمار داخلی
  • فیزیکدان
  • کارشناس نجوم / ستاره شناس
  • پزشک / پرستار / پیراپزشک / داروساز

از آنجایی که داده‌ها و تجزیه و تحلیل‌ها نقش بیشتری را در زندگی ما بازی می‌کنند، تنوع مشاغل شغلی برای هوش منطقی ـ ریاضی می‌تواند روز به روز افزایش یابد.


مطالبی که می‌تواند برای شما مفید باشد :

زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه
دسترسی سریع