نظریه هوش چندگانه
هوش چندگانه نظریهای است که برای اولین بار توسط هاوارد گاردنر در سال 1983 در کتابش به نام «چارچوبهای ذهن» مطرح شد، جایی که او تعریف هوش را گسترش داد و چندین نوع متمایز از شایستگیهای فکری را ترسیم کرد.
گاردنر هوش را به عنوان “پتانسیل زیست روانشناختی برای پردازش اطلاعاتی که میتواند در یک محیط فرهنگی فعال شود تا مشکلات را حل کند یا محصولاتی ایجاد کند که در فرهنگ ارزش دارند” تعریف میکند.
مهارتهای هوش چندگانه
به طور عمده، مهارتهای هوش چندگانه، حوزهها و زمینههای تخصصی پرورش یافتهای هستند که کودکان میتوانند روی آنها تمرکز کنند. این میتواند به آنها کمک کند تا با ایجاد تعادل پویا بین هوش و مهارتهای خود، نقاط قوت خود را در زمینههای مهارتی خاص مانند محاسبات، تدریس، کارآفرینی و غیره توسعه دهند.
هوش چندگانه در کودکان
چرا برخی از کودکان در ورزش، برخی دیگر در ریاضی و برخی دیگر در نقاشی، خواندن یا نواختن ساز بهتر هستند؟ پاسخ ساده و پرمعنا به نظر می رسد: زیرا هر کودکی انگیزهها و استعدادهای خاص خود را دارد که با سرعت خود و به گونهای متفاوت از دیگران رشد میکند.
این نتیجهای است که هاوارد گاردنر، عصبروانشناس و مربی دانشگاه هاروارد در کتاب چارچوبهای ذهن: نظریه هوشهای چندگانه به آن رسیده است. گاردنر استدلال میکند که هر کودک با نیازهای خود تکامل مییابد. بنابراین، کودکی که مثلاً به زبان علاقهای نشان نمیدهد، ممکن است در زمینه ریاضیات و هوش فضایی توانایی بالایی داشته باشد.
انواع هوش چندگانه در کودکان
هشت نوع هوش حیاتی در کودکان عبارتند از: هوش فضایی، حرکتی، منطقی، زبانی، درون فردی، بین فردی، موسیقیایی و طبیعت گرایانه.
فرزند شما ممکن است در یک یا چند مورد از این زمینهها تمایل یا تسلط طبیعی نشان دهد که میتواند برای ساختن آینده او اساسی باشد. به عنوان والدین و یا مربی، میتوانید با معرفی انواع مناسب ورودیهای فنی به کودکان اجازه دهید تا به طور طبیعی نقاط قوت خود را کشف کنند.
بیایید هشت نوع هوش چندگانه در کودکان را بیشتر بررسی کنیم.
1. هوش منطقی-ریاضی
کودکانی که هوش منطقی بالایی دارند، به دستورات مستقیم و ساده بهترین پاسخ را میدهند. هوش منطقی آنها را قادر ميسازد تا پایه اصلی اطلاعات منطقی را با فضای کافی برای محاسبه جهات پیچیده انجام دهند. توانایی حل مسئله آنها بسیار چشمگیر است و اغلب به نوعی هوش غیرکلامی مربوط میشود، یعنی میتوانند پاسخ یک مشکل خاص را مدتها قبل از اینکه آن را به صورت کلامی بیان کنند، بدانند.
کودکان با این نوع هوش در حل معماها یا بازیهای فکری، انجام پازل، تمرینهای منطقی، شمارش یا انجام محاسبات، مشکلات رایانهای و بازیهای استراتژیک مهارت دارند.
2. هوش زبانی
کودکانی که به طور طبیعی خنده دار، هنرمند و خلاق هستند، میتوانند هوش زبانی قویتری داشته باشند. این بچهها میتوانند هنگام خواندن متن به شکل روایی یا آموزش آنلاین، بهتر یاد بگیرند. آنها توانايي برتري در چند حوزه را دارا هستند و میتوانند رويكردي پژوهش محور به مسائل داشته باشند.
کودکان با این نوع هوش فعالیتهایی مانند خواندن، صحبت کردن، گفتن داستان، نوشتن شعر، یادگیری زبان و بازی با کلمات را ترجیح میدهند.
3. هوش فضایی
هوش فضایی در کودکان یک توانایی منحصر به فرد برای سنجش جهان به همان شکلی است که هست. آنها میتوانند به طور منطقی عناصر فضایی مختلف را بدون کمک قابل توجه بسازند. بچههای دارای هوش فضایی معمولاً با تصاویر بهتر یاد میگیرند.
این نوع هوش الگوهایی را نشان میدهد که توانایی کودک برای تفکر سه بعدی را اثبات میکند. افرادی که هوش فضایی را توسعه میدهند در حل مسائل فضایی مانند طراحی و نقاشی، خواندن نقشه، نگاه کردن به تصاویر، حل پیچ و خمها یا بازیهای ساخت و ساز خوب هستند.
4. هوش موسیقایی
این امر مختص کودکانی است که توانایی ذاتی در یادگیری صداهای مختلف دارند، که به توانایی عالی در آواز خواندن، گوش دادن به موسیقی، نواختن ساز، آهنگسازی، لذت بردن از کنسرت و پیروی از ریتمهای مختلف تبدیل میشود. این نوع هوش ممکن است متوجه نتهای غیرکلیدی شود که دیگران آن را نمیدانند و به راحتی میتوانند آهنگها و آهنگها را حفظ کنند.
هنرمندان، مجریان و افراد خلاق با استعداد میتوانند با هوش موسیقی به عنوان سنگ بنای حیاتی دوران کودکی ساخته شوند. میتوانید با معرفی آهنگها و قافیهها برای یادگیری موضوعات جدید، فرزندتان را برای کشف هوش موسیقایی خود تقویت کنید.
5. هوش جسمانی- حرکتی
توانایی استفاده از کل بدن در بیان عقاید و احساسات و امکان استفاده از دست ها برای تبدیل عناصر است.
کودکانی که هوش حرکتی از خود نشان میدهند در رقصیدن، بازیگری، تقلید حرکات یا عبارات، ورزش کردن، دویدن، حرکت و پریدن مهارت دارند.
شما میتوانید به کودک خود که دارای هوش حرکتی است کمک کنید تا از طریق ورزش، ژیمناستیک، رقص و سایر رسانههای فیزیکی پتانسیل خود را کشف کند. آنها میتوانند هنگام کاوش موضوعات از طریق وسایل، ابزار و اسباب بازیها، یادگیرندگان عالی باشند.
6. هوش درون فردی
اگر فرزند شما مهارتهای دروننگر عالی داشته باشد، میتواند به طور قابل توجهی از منابع متعدد، زمان تأمل آرام، بازیهای آموزشی و غیره بهرهمند شود. هوش درون فردي كودكان را از يكديگر متمایز میکند و فعاليتي است كه به آنها كمك مي كند تا خود را بهتر بشناسند.
این کودکان دوست دارند مستقل کار کنند، اهداف تعیین کنند و روی دستیابی به آنها تمرکز کنند، احساسات خود را درک کنند و نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند.
7. هوش بین فردی
یادگیرندگان بین فردی در فعالیتهای گروهی، پروژهها و تکالیف برتر هستند. آنها در درک احساسات ديگران ماهر هستند و میتوانند به راحتی حس کنجکاوی را در موضوعات مهمتر ایجاد کنند. آنها بهترین پاسخ را به تکنیکهای مربیگری حضوری یا آنلاین میدهند.
كودكاني كه هوش بين فردي خوبي دارند در صحبت کردن، کار تیمي، کمک به دیگران، میانجیگری در تعارضات و ملاقات با افراد جدید خوب هستند.
8. هوش طبیعت گرایانه
طبیعت گرایان عاشق فضای باز و همه چیزهایی هستند که دنیای بیولوژیکی به آنها ارائه میدهد. آنها اشکال فعالتر یادگیری را ترجیح میدهند، به خصوص فعاليتهايي كه به حوزه های مورد علاقه آنها مربوط میشود. دانشمندان، زیست شناسان و پزشکان همگی طبیعت گرا هستند.
افراد با این نوع هوش از انجام فعالیتهایی مانند کمپینگ، پیاده روی، مراقبت از حیوانات، آشنایی با طبیعت، بازیافت و مراقبت از محیط زیست لذت میبرند.
مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد :