داستان مداد – قسمت اول

مداد
خلاصه آنچه در این مطلب خواهید خواند

مداد چیست؟

مداد وسیله ای است که انسانها برای نوشتن، طراحی کردن و نقاشی کشیدن از آن استفاده می کنند. برای اینکه با داستان آن و اینکه زندگی اش از کجا شروع شد لازمه اول از همه بدونیم که اصلا این وسیله برای چی اختراع شد و قبل از اینکه اختراع بشه آدمها برای انجام کارهاشون از چه وسیله‌ای استفاده می‌کردند؟

مداد اصلی ترین ابزار نوشتن

همونطور که می‌دونید مداد وسیله‌ای است که بچه‌ها بیشتر از اون برای نوشتن تکالیف مدرسه و نقاشی کشیدن استفاده می‌کنند. تا حالا با خودتون فکر کردید اگه این وسیله رو نداشتید چکار می‌کردید؟

جالبه بدونید با اینکه تکنولوژی خیلی پیشرفت کرده و ابزارها و وسایل جدیدی اختراع شدند اما وسایلی مثل مداد، کتاب یا دفتر هنوز که هنوزه طرفدارای زیادی دارند و این نشون می ده که مداد یا کتاب و . . . ابزارهای خیلی مهمی هستند.

مداد

مداد چگونه به وجود آمد؟

قبل از اینکه مدادها به شکل امروزی که تو فروشگاه ها می بینیم به وجود بیان، آدمها حدود 4000 سال پیش برای ثبت اطلاعاتشون به جای نوشتن از خراشیدن استفاده می‌کردند به این صورت که روی صفحه هایی از جنس گِل، علامت ها یا کلمات رو با استفاده از ابزاری نوک تیز مانند استخوان (شبیه به چاقو) خراش می‌دادند و از صفحه های گلی مانند کتاب نگهداری می‌کردند.

تا سالیان سال ابزارهای نوک تیز که برای خراشیدن مورد استفاده قرار می‌گرفتند مهمترین ابزارهای نوشتن بودند تا اینکه حدود 1500 سال پیش قلمهای فلزی که از جنس برنز (فلز ترکیبی از جنس مس و قلع) بودند جایگزین سایر ابزارهای نوک تیز شدند. بعد از قلم‌های فلزی استفاده از پَر پرندگان رایج شد که نسبت به قلم‌های فلزی نرم تر بود و روی سطوحی مانند پوست حیوانات که نسبت به صفحات گِلی کیفیت و ماندگاری بالاتری داشت استفاده می شد.

استفاده از پر پرندگان برای نوشتن

چه کسی مداد را اختراع کرد؟

رفته رفته با پیشرفت علم و اختراعات جدید، نیاز به ابزارهای کامل تر و بهتر برای نوشتن احساس میشد زیرا استفاده از پَر و آب مرکب و جوهر مشکلات و معایبی داشت که نوشتن را به کاری سخت تبدیل می‌کرد. تا اینکه در قرن 18 میلادی شیمیدانی به نام کُنته که اهل کشور فرانسه بود وسیله‌ای شبیه به مدادهای امروزی را اختراع کرد.

اولین مدادها چه شکلی بودند؟

وسیله ای که کنته اختراع کرده بود از دو تکه چوب و مخلوط خاک رس و ماده ای معدنی به نام گرافیت تشکیل شده بود که همان ماده تشکیل دهنده مغز مدادهای امروزی بود. کُنته با کم و زیاد کردن مقدار خاک رس و گرافیت متوجه شد که تغییر مقدار این دو ماده باعث تغییر سختی یا نرمی ماده ترکیبی (مغز مداد) می‌شود که امروزه در تنوع مدادها مشاهده می‌شود.

گرافیت ماده‌ای نرم، سبک و سیاه رنگ بود و به همین دلیل کنته از دو تکه چوب برای نگه داشتن گرافیت استفاده کرد تا هم از پودر شدن و از بین رفتن گرافیت جلوگیری کند و هم مانع سیاه شدن دست در هنگام استفاده از آن شود. بعد از این کشف بود که به مرور کارخانه های تولید مداد در دنیا به وجود آمدند و با پیشرفت علم و تکنولوژی مدادهای با کیفیت و متنوعی تولید شدند.

مداد و مراحل تولید آن

مدادها چطور تولید می شوند؟

اصلی‌ترین مواد که در ساخت مدادها استفاده می‌شوند شامل گرافیت، چوب و رنگ است که برای بدنه مدادها به کار می‌رود. چوب درخت سرو بهترین نوع چوب برای ساخت مدادها است زیرا هم بافت منظمی دارد، خیلی سفت یا نرم نیست و به راحتی تراشیده می‌شود.

مراحل تولید این وسیله شامل دو بخش است، بخش اول آماده کردن بدنه و بخش دوم آماده کردن مغز یا مواد داخلی

  • آماده کردن چوب یا بدنه :

برای اینکار چوب درخت را به شکل تکه های کوچکتر و باریک تر برش می زنند و بعد تکه های باریک به کارخانه تولید مداد منتقل می شود. در کارخانه چوب ها را بر اساس اندازه مدادی که قرار است تولید شود برش می زنند و بعد آنها را با موم جلا می دهند. (موم باعث چسبندگی مغز مداد به بدنه مداد می شود)

  • آماده کردن مغز مداد :

برای تهیه مغز مداد اول از همه ناخالصی و مواد اضافه ای که ممکن است در گرافیت و خاک رس باشد را جدا می کنند. در مرحله ی بعد گرافیت و خاک رس را با هم می پزند تا یک خمیر به دست بیاید. خمیری که به دست می آید را از داخل یک لوله فلزی عبور می دهند تا به شکل شاخه های باریک دربیاید و در اندازه های مختلف آن را برش می زنند و آنها را در روغن قرار می دهند تا صاف شوند.

  • آماده کردن مداد:

در این مرحله مغزی های تولید شده داخل بدنه مداد قرار می گیرند

  • آماده کردن مداد نهایی:

در مرحله آخر بدنه مداد رنگ می شود و مشخصات مداد مانند سازنده آن، مقدار سختی یا نرمی مداد و . . . روی آن چاپ می شود.

تفاوت مداد سیاه و مداد رنگی

تفاوت مداد سیاه و رنگی در مواد تشکیل دهنده مغز مداد است که در مداد رنگی از ترکیب موم، رنگدانه، برخی افزودنی‌ها و مواد چسباننده استفاده می شود و مانند مداد سیاه در بدنه‌ای چوبی قرار می‌گیرد. مقدار رنگدانه هایی که در ساخت مغزی مداد رنگی استفاده می شوند کیفیت مداد رنگی را تعیین می کنند به این صورت که هرچقدر مقدار رنگدانه بیشتر باشد کیفیت مداد بیشتر است و در نتیجه قیمت آن نیز بالاتر است.


مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد:

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
دسترسی سریع