داستان مداد – قسمت دوم

داستان مداد قسمت 2
خلاصه آنچه در این مطلب خواهید خواند

مدادها مهمترین ابزارهای نوشتن هستند، که علاوه بر نوشتن برای طراحی نیز کاربرد دارند. تفاوت بین انواع آن به خاطر مقدار نرم یا سفت بودن مغز آنهاست، که با توجه به مقدار نرمی یا سفتی برای کارهای مشخصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شکل و جنس

تمامی مدادها از دو قسمت بدنه و مغز تشکیل شده‌اند، که جنس بدنه آنها از چوب و جنس مغز آنها ترکیب گرافیت و خاک رس است و به شکلهای گرد و یا شش ضلعی ساخته می‌شوند. برای ساخت بدنه یا قسمت بیرونی انواعی که کیفیت بالاتری دارند از چوب درخت سرو استفاده می‌شود و برای آنهایی که کیفیت کمتری دارند و معمولی‌تر هستند از چوب درخت صنوبر و . . . ساخته می‌شوند. چوب درخت سرو کمی نرم است که باعث می‌شود تا مداد راحت‌تر تراشیده شود.

گرافیت ماده تشکیل دهنده مداد

گرافیت یک ماده معدنی است که در صنایع مختلفی استفاده می‌شود. گرافیت بسیار نرم و سبک است و در مقابل گرما مقاومت بالایی دارد و به همین دلیل در اثر گرما شکل آن تغییر نمی‌کند. خاک رس نیز به دلیل سختی و حالت چسبندگی که دارد بافت مغز مداد را محکم می‌کند و با گرافیت که نرم است حالت تعادل ایجاد می‌کند.

هرچقدر مقدار گرافیت در مغز مداد بیشتر باشد محصول نهایی نرم‌تر است و هرچقدر خاک رس در مغز مداد بیشتر باشد محصول نهایی سخت‌تر است و تفاوت اصلی مدادها به دلیل مقدار گرافیت و خاک رس استفاده شده در ساخت آنها و همچنین مقدار حرارت وارد شده برای ترکیب گرافیت و خاک رس است. هر چقدر دمای وارد شده بر این دو ماده بیشتر باشد محصولی سخت‌تر داریم و هرچقدر دمای وارد شده کمتر باشد محصولی نرم‌تر خواهیم داشت.

اثرات مختلف مداد روی کاغذ

انواع مداد

با توجه به نرم یا سخت بودن می‌توان مدادها را به سه دسته مهندسی، تحریری و طراحی تقسیم کرد.

مدادهای مهندسی

مدادهای مهندسی مقدار سختی بالاتری نسبت به مدادهای تحریر و طراحی دارند یعنی مقدار خاک رس آنها بیشتر از مقدار گرافیت است و مقدار حرارت وارد شده در ساخت آنها نیز بیشتر است. هر چقدر مغز یک مداد سختی بیشتری داشته باشد اثر آن بر سطح کاغذ کمرنگ‌تر (خاکستری‌تر)، نازک‌تر و ظریف‌تر است. به همین دلیل برای کشیدن نقشه‌های مهندسی که خطوط ظریفی دارند استفاده می‌شود. این خطوط چون کمرنگ‌تر هستند به راحتی نیز پاک می‌شوند و بعد از پاک شدن از سطح کاغذ اثری از خود به جا نمی‌گذارند.

مدادهایی که جنس سختی دارند با علامت H که مخفف کلمه Hard به معنی سخت است مشخص می‌شوند که مقدار سختی آنها با هم فرق دارد. شماره‌بندی مدادهای سخت از 1 تا 9 است که هرچقدر عدد کنار علامت H بیشتر باشد، مقدار سختی مداد نیز بیشتر است. بنابراین مداد H9 سخت‌تر از مداد H1 است.

مدادهای H و B

مدادهای طراحی

مدادهای طراحی مقدار نرمی بالاتری نسبت به انواع مهندسی و تحریر دارند یعنی مقدار گرافیت آنها بیشتر از مقدار خاک رس است و مقدار حرارت وارد شده در ساخت آنها نیز کمتر است. هرچقدر مغز یک مداد نرمی بیشتری داشته باشد، اثر آن بر سطح کاغذ پررنگ‌تر (مشکی‌تر) و ضخیم‌تر است، زودتر سائیده و محو می‌شود و خطوط آن خیلی دقیق نیست.

مدادهایی که جنس نرمی دارند، با علامت B -که مخفف کلمه Black است- مشخص می‌شوند. شماره‌بندی مدادهای نرم نیز مانند انواع سخت از 1 تا 9 است و بالا بودن عدد نشانه نرم‌تر بودن مداد است بنابراین مداد B9 نرم تر از مداد B1 است.

مدادهای تحریری با علامت HB معرفی می شوند- درویان
مدادهای تحریری با علامت HB معرفی می شوند

مدادهای تحریری

میزان گرافیت و خاک رس موجود در مدادهای تحریر با هم مساوی است و به همین دلیل انواع تحریری نه زیاد نرم هستند و نه زیاد سخت و به همین دلیل برای نوشتن مناسب هستند. مدادهای تحریر با علامت HB مشخص می شوند که مخفف کلمات Hard Black است و مانند مدادهای H و B شماره گذاری ندارد.

<yoastmark class=

مدادهای رنگی

همانطور که در مطلب داستان مداد قسمت اول گفته شد تفاوت مداد رنگی با مداد سیاه به دلیل وجود رنگدانه در ساخت مداد رنگی است و تفاوت مداد رنگی‌ها نیز در مقدار رنگدانه‌هایی است که در ساخت مغز مداد استفاده شده است. هر چقدر مقدار رنگدانه در یک مداد رنگی بیشتر باشد، مداد کیفیت بالاتری دارد و بر همین اساس قیمت آن نیز بیشتر است. از مدادهایی که کیفیت بالاتری دارند بیشتر برای نقاشی‌هایی که با تکنیک مداد رنگی انجام می‌شوند استفاده می‌شود.

مدادهای پلی کروم یا چند رنگ

مرغوب ترین و با کیفیت ترین انواع مداد، مداد پلی کروم است که بافت نوک این مدادها نرم و تقریبا شبیه پاستل روغنی (مداد شمعی) است. به خاطر همین ویژگی نرم بودن حالت طبیعی و زنده به نقاشی می‌دهد.


مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد:

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
دسترسی سریع