انسان در جستجوی ثبت لحظه ها
عکاسی و داستان پیدایش آن شباهت زیادی به داستان اختراع کاغذ، مداد و . . . دارد و همانطور که انسانها برای ثبت اطلاعاتشان این ابزارهای نوشتن را اختراع کردند، برای اینکه بتوانند تصاویر را ثبت کنند نیز دوربین عکاسی را اختراع کردند.
قبل از اینکه دوربین عکاسی اختراع شود، هنرمندان برای ثبت رویدادهای تاریخی، تصویر پادشاهان، بزرگان و یا . . . از نقاشی به ویژه نقاشی رنگ و روغن استفاده میکردند اما ثبت تصاویر از طریق نقاشی هزینه بالایی داشت و خیلی از مردم نمیتوانستند از آن برای ثبت تصویر خودشان استفاده کنند. بر همین اساس دانشمندان در تلاش بودند تا راهی برای حل این مساله پیدا کنند.
چرا به عکس، عکس می گویند؟
همونطور که میدونید افراد برای ثبت لحظه ها از دوربین عکاسی استفاده میکنند اما اینکه چرا به این تصاویر عکس میگویند به این دلیل است که اولین دوربین های عکاسی که ساخته شده بودند به این صورت کار میکردند که تصویری برگردان، وارونه یا عکس از موضوع عکاسی که اصطلاحا بهش سوژه گفته میشه نشان میدادند و چون این تصویر داخل دوربین حالت وارونه داشتند به این تصاویر عکس گفته شد.
کلمه عکاسی به فعل عکس گرفتن اشاره می کند و کلمه عکاس نیز به شخصی که عکس میگیرد گفته میشود و هر دو از ریشه کلمه عکس هستند.
اولین جرقه های پیدایش عکاسی
قبل از اینکه دوربین عکاسی اختراع شود، دانشمندان زیادی به دنبال راهی بودند تا بتوانند تصویر ماه را ثبت کنند و از این طریق روی ماه و رویدادهایی مانند کسوف (ماه گرفتگی) مطالعه کنند. اولین دانشمندی که توانست وسیله ای را برای دیدن کسوف اختراع کند یک دانشمند مسلمان اهل بصره (شهری در عراق) به نام ابن هیثم بود (قرن 6هجری برابر با قرن 11 میلادی) و وسیله ای که اختراع کرده بود جعبه تاریک نام داشت.
جعبه تاریک همان وسیله ای بود که باعث شد تا دانشمندان در دوره های مختلف بتوانند دوربین عکاسی را اختراع کنند. از جعبه تاریک که ابن هیثم اختراع کرده بود، نقاشان برای پیدا کردن بهترین زاویه در کشیدن تابلوهای نقاشی منظره نیز استفاده میکردند.
جعبه تاریک چگونه جعبه ای بود ؟
جعبه تاریک جعبه ای مربع شکل بود که روی یکی از دیواره های آن روزنه ای کوچک وجود داشت. زمانی که نور خورشید از این روزنه عبور میکرد، در سطح مقابل روزنه که داخل جعبه بود تصویری وارونه و غیرشفاف از فضای خارج به وجود میآمد. بعد از اینکه عدسیهای دوربین اختراع شدند از آنها در جعبه تاریک استفاده کردند و تصاویری شفاف تر به وجود آمد.
تلاش برای ثبت تصاویر بر روی سطوح
در قرن 18 میلادی مطالعات زیادی درباره تاثیرات نور بر مواد مختلف و واکنش های شیمیایی آنها انجام میشد و اوایل قرن 19 میلادی دانشمندان توانستند تصاویر و نقوش شفافی را بر روی سطوح خاصی به دست بیاورند که این کشف آنها تاثیر زیادی بر مسیر شکلگیری عکاسی گذاشت.
در سال 1826 میلادی فردی به نام نیسِفور نی یپس توانست تصویری که در جعبه تاریک به وجود میآمد را بر روی یک سطح ثبت کند و اولین تصویر ثبت شده در جهان را با روشی متفاوت از روشهای امروزی به وجود بیاورد.
اولین دوربین عکاسی جهان
بعد از مرگ نیسِفور نی یپس، دوست نزدیک و شریک کاری او یعنی ژاک لویی داگر، اولین دوربین عکاسی در جهان را اختراع کرد که از نظر شکل و ظاهر تفاوت زیادی با دوربینهای امروزی داشت. در عکاسی ثبت کردن تصاویر و پدیده ها بدون وجود موادی که به نور حساس هستند امکان پذیر نیست زیرا مواد حساس به نور باعث میشوند تا تصاویر روی کاغذ ثبت شوند.
کاربردهای عکاسی در دنیای امروز
عکاسی یکی از ابزارهای ارتباط بین افراد است و انسانها از طریق عکسهایی که می گیرند می توانند نظر و دیدگاه خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. عکسها اطلاعاتی درباره افراد، مکانها، اشیاء و وقایع میدهند که ممکن است کلمات نتوانند مانند عکس آنها را توصیف کنند.
روزنامه ها و مجلات عکسهایی از افراد و رویدادهای جالب چاپ میکنند، برخی از مشاغل برای نشان دادن محصولات خود به مردم از عکاسی استفاده میکنند و دانشمندان، پزشکان و افسران پلیس هم از عکاسی برای ثبت اطلاعات مهم استفاده میکنند.
عکاسی نوعی هنر نیز به شمار میآید و بسیاری از موزهها و گالریها عکسهایی که از طریق هنرمندان گرفته شده اند را نمایش میدهند. در نهایت، عکاسی یک سرگرمی بسیار محبوب است. مردم از مکانهایی که بازدید میکنند عکس میگیرند. آنها همچنین از رویدادهای مهم خانوادگی مانند تولد، جشن های تعطیلات، فارغ التحصیلی و عروسی عکس میگیرند.
برای اینکه با عکاسی بیشتر آشنا شوید و عکس گرفتن را یاد بگیرید در ادامه با ما همراه باشید.
مطالبی که میتواند برای شما مفید باشد :