هوش بین فردی چیست؟
هوش بین فردی یکی از مهارتهایی است که در نظریه هوشهای چندگانه هاوارد گاردنر گنجانده شده است. این مدلی از طبقه بندی هوش است که تأثیر زیادی بر آموزش گذاشته است و مسیرهایی را برای کودکان با استعدادهای خاص در زمینههای مختلف ایجاد کرده است.
هوش بین فردی در مورد توانایی درک احساسات و رفتار دیگران، همچنین در مورد برقراری ارتباط مؤثر با همه کسانی است که با آنها صحبت میکنیم و تعامل داریم. اگرچه ممکن است به اندازه هوش ریاضی یا منطقی مهم به نظر نرسد اما کیفیت زندگی افراد دارای هوش بین فردی معمولاً بسیار بهتر از کسانی است که آن را توسعه نمیدهند.
از نظر علمی، مغز کودکان در دوران کودکی بیشتر قادر به دیدن دنیای اطراف و یادگیری در مورد آن است. این یک جنبه بیولوژیکی است که برای توسعه بسیار اهمیت دارد. همچنین، به عنوان یک کودک، اعتماد به نفس بیشتری برای ایجاد ارتباطات اجتماعی داریم. این ویژگی بسیاری از افراد موفق مانند سیاستمداران، افراد مشهور، مدیران عامل و غیره است.
رشد هوش بین فردی در کودکان و همچنین حفظ آن بر اساس فعالیتهایی است که انواع مختلفی از تعامل را به کودک شما میدهد. تمام تجربیات عاطفی، چه شاد، چه غمگین یا ترسناک، میتوانند برای همیشه در ذهن کودکان باقی بمانند. این به مغز کودکان کمک میکند بسیاری از رفتارهایی را که در طول زندگی خود خواهند داشت، کدگذاری کنند.
خبر خوب این است که مغز کودک از نظر یادگیری و ساختار اطلاعاتی که در این مرحله دریافت میکند خنثی است. کودکان میتوانند بیاموزند که قاطعیت، اعتماد به نفس، صداقت، مهربانی و غیره داشته باشند، ویژگیهایی که در بزرگسالی برای آنها باقی خواهند ماند.
چرا هوش فردی در کودکان اهمیت دارد؟
هیچ فردی یک جزیره نیست و همه باید بیاموزند که چگونه با اطرافیان خود تعامل مؤثری داشته باشند. همه ما باید بپذیریم که دانش آکادمیک برای نشان دادن در این دنیای به سرعت در حال تغییر کافی نیست و تقویت سایر مهارتهای حیاتی مانند تفکر، اعتماد به نفس، ارتباط، خلاقیت و . . . نیز برای عملکرد خوب کودکان و افزایش عملکرد تحصیلی آنها ضروری است.
به عبارت ساده، یک کودک نه تنها باید یاد بگیرد که چگونه دو و دو را کنار هم قرار دهد، بلکه باید مهارت توضیح دادن دلیل آن را با ذوق و شوق ایجاد کند. از این رو، مهارتهای بین فردی مؤثر در رشد کلی کودکان نقش بسزایی دارد.
مزایای هوش بین فردی
در زندگی روزمره، هوش بین فردی به افراد اجازه میدهد:
- درگیری با دیگران را حل کنند. حتی کودکان نیز قادر به انجام این کار هستند.
- در هر کاری که انجام میدهند تصویر حرفهایتری را حفظ کنند. این بدان معنا نیست که آنها از دیگران باهوش تر هستند بلکه به این معناست که آنها میتوانند با اطمینان از تمام مهارتهای خود برای کار با دیگران استفاده کنند، از دانش دیگران قدردانی کنند و در تنظیمات گروهی یا پروژهها به خوبی کار کنند.
- آنها میتوانند تجربیات دیگران را درک کنند، برای موفقیت دیگران احساس خوشبختی واقعی کنند یا همبستگی ایجاد کنند.
- افرادی که هوش بین فردی بالایی دارند، رئیسهای خوبی هستند. آنها دقیقا میدانند که باید به کارمندان چه بگویند، بدون اینکه آنها را خجالت بدهند یا به عزت نفس آنها لطمه بزنند.
- درک خوبی که از دیگران دارند باعث میشود تا مشاوران خوبی باشند.
- هوش بین فردی فقط توانایی دوست یابی نیست. این هوش یک ویژگی است که باعث میشود دیگران نیز بخواهند با ما دوست شوند. افراد با هوش بین فردی قوی میتوانند روز هر کسی را درخشان کنند. حضور آنها برای رؤسایشان مهم است، زیرا یافتن افراد با ارزشی مانند آنها سخت است.
کودکان دارای هوش بین فردی چه ویژگیهای مشترکی دارند؟
- آنها عاشق بودن با مردم هستند و خیلی خوب با آنها ارتباط برقرار میکنند
- آنها دوست دارند برای انجام وظایف به صورت گروهی کار کنند
- آنها میتوانند به خوبی رهبری کنند
- آنها همچنین نسبت به دیگران ابراز نگرانی و همدلی میکنند
- آنها میتوانند استدلالهای بسیار قانع کنندهای ارائه دهند
فعالیتهایی که کودکان دارای هوش بین فردی از آنها لذت خواهند برد
- کار کردن با کودکان دیگر، به ویژه کودکان کوچکتر از آنها
- ملاقات و کسب اطلاعات از افراد مختلف
- فعالیتهای مشارکتی
- دوست دارند در مورد خودشان یا کاری که انجام میدهند با دیگران صحبت کنند
- کمک به دیگران به صورت داوطلبانه
- تعامل با خانواده
- نظارت بر قوانین و عملکردها در خانواده
هوش بین فردی میتواند موفقیت فرزند شما را در بزرگسالی تعیین کند
آموزش یک عامل اساسی در رشد هر کودک است، اما تنها شاخص موفقیت نیست. اگرچه پذیرش آن سخت است، اما آموزش موفقیت حرفه ای را تضمین نمیکند. با این حال، هم داشتن تحصیلات خوب و هم داشتن مهارتهای عالی میتواند تفاوت بزرگی در زندگی یک فرد ایجاد کند.
دانستن اینکه در زمانهای خاص چه باید گفت، میتواند عامل تعیینکننده برای به دست آوردن شغل مورد نظر، شریک رویاهای شما یا تبدیل شدن به یک رهبر باشد. با این حال، ظرفیت کم برای ارتباطات بین فردی میتواند افراد را از دستیابی به هر یک از آنها باز دارد.
درک این موضوع ممکن است برای برخی افراد دشوار باشد. با این حال، به راحتی میتوان متوجه شد که اگرچه هوش مهم است، اما اگر مهارتهای بین فردی خوبی نداشته باشید، داشتن آن هوش هیچ ارزشی ندارد.
راه هایی برای پرورش هوش بین فردی در کودکان
-
خانه اولین مدرسه فرزند شماست
صرف نظر از سن، هر کس نظرات، انتخابها، احساسات و علایق خود را دارد. به فرزندان خود زمان و فضایی برای بیان خود بدهید، زیرا به این ترتیب کودک به صورت ناخودآگاه رویکرد عملگرایانه را برای ترجمه افکار خود به کلمات انتخاب میکند. گوش دادن فعال همچنین یک مهارت حیاتی زندگی است که باید در خانه نیز تمرین شود.
-
به آنها انگیزه دهید تا سرگرمیها و علایق خود را دنبال کنند
سرگرمیها و علایق نه تنها تفکر خلاق و انتقادی بچهها را تقویت میکند، بلکه آنها را قادر میسازد تا مکالمات بین همسالان را تحریک کنند. پیوستن به باشگاه ها یا ثبت نام در برنامهها میتواند به آنها کمک کند تا با بچههایی با علایق مشابه در تماس باشند.
-
دوستی مهم است
برخی از اصول ارتباط موثر را به آنها بیاموزید، با لبخند به مردم احوالپرسی کنید، هنگام صحبت کردن، تماس چشمی برقرار کنید، از کلمه جادویی “متشکرم” استفاده کنید. مهربانی مسری است و مهمتر از همه الگوی رفتار دوستانه است.
-
همدلی قدرتمندتر از همدردی است
به کودکان کمک کنید گوش دهند و به دیگران توجه کنند و با در نظر گرفتن چندین دیدگاه، اعمال مختلف مهربانی را بدون انتظار هیچ چیز نشان دهید. به عنوان مثال، کمک به شخصی برای مرتب کردن کلاس درس یا خانه.
-
شما یک نمونه هستید
همانطور که در مثل گفته میشود : «کودکان گوشهای خود را به نصیحت میبندند، اما چشمان خود را به مثال میگشایند». بیشتر کودکان با تماشا و مشاهده والدین خود یاد میگیرند. اصول اخلاقی ارتباط را به آنها بیاموزید. وقتی با مثال موعظه میکنید، اثربخشی چندین برابر افزایش مییابد.
-
دنیای کتاب را باز کنید
عادات خوب خواندن به معنای دایره لغات عالی است که به نوبه خود به کودکان کمک میکند تا خود را مؤثرتر و واضح تر بیان کنند. خواندن کتاب برای کودک توانایی شنیدن را نیز افزایش میدهد. هیچ راهی بهتر از گذراندن مدتی با هم برای تقویت شخصیت فرزندتان وجود ندارد.
-
هرگز کنجکاوی را از بین نبرید
به فرزندتان بگویید که سوال پرسیدن خوب است. به عنوان والدین، یکی از بزرگترین هدایایی که میتوانیم به فرزندانمان تقدیم کنیم، تشویق میل ذاتی آنها به کنجکاوی، رفع تشنگی آنها برای دانستن بیشتر درباره دنیایی که در آن زندگی میکنند و سیر کردن گرسنگی آنها برای یادگیری چیزهای جدید است. دنیا را از چشم آنها ببینید!
ف،
-
در مورد بخشهای مختلف ارتباط به آنها بگویید
ارتباط نمونه دارای سه بخش اساسی است که عبارتند از شروع، وسط و پایان. به آنها بیاموزید که چگونه یک مکالمه را آغاز کنند، دیدگاه خود را مطرح کنند و گفتگو را پایان دهند. همچنین انجام بازیهای ارتباطی، مهارتهای ارتباطی و توانایی پیروی از دستورالعملها را افزایش میدهد.
-
به لحن توجه کنید
به کودک خود توضیح دهید که چگونه معنای کلمات با تاکید، حجم و سرعت گفتار تغییر میکند. به عنوان مثال، سوال “چه کار میکنی؟” یک سوال کنجکاو است و یا سوال با صدای بلند و سریع “چیکار میکنی؟” عصبانی و طعنه آمیز به نظر میرسد.
-
مشاهده کلیدی است
کودکان معمولاً از آنچه در اطراف خود میبینند یاد میگیرند. آنها به آرامی و به تدریج تمایل دارند چیزها را به دقت مشاهده کنند. میتوانید مهارتهای مشاهده آنها را با صحبت کردن و بحث کردن، از جمله کتابهای داستان و بازیهایی که نیاز به مهارتهای مشاهده و تمرکز دارند، بهبود بخشید.
ارتباط غیرکلامی نیز بخشی جدایی ناپذیر از یک مکالمه موثر است. ایده پشت توسعه مهارتهای مشاهده این است که موقعیتها را به تنهایی تجزیه و تحلیل کنند تا به مرور زمان بتوانند بهترین تصمیم را برای نحوه رفتار در یک موقعیت خاص بگیرند.
-
بازدید برنامه ریزی شده از محل دوستان یا اقوام
برنامهریزی کنید که حداقل هفتهای یکبار از دوستان یا خانه اقوام خود دیدن کنید. این به فرزند شما کمک میکند تا به طور موثر ارتباط برقرار کند و از شرکت در بحثها و گفتگوها لذت ببرد. همچنین مهارتهای گوش دادن فعال را توسعه میدهد.
-
کار گروهی یا ورزش های گروهی
این به کودک شما کمک میکند تا به خوبی ارتباط برقرار کند و فعالانه در گوش دادن شرکت کند، مسئولیت ایجاد کند و به صبر و همدلی دست یابد. همچنین کار گروهی، روحیه تیمی و مهارتهای رهبری را توسعه میدهد.
-
به کسی چیزی یاد بده
در این فعالیت به فرزندتان بگویید که یک موضوع کوچک یا هر چیزی را به خواهر یا برادر یا دوست خود آموزش دهد. این به کودک شما کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی قوی و همچنین ارتباط غیرکلامی را ایجاد کند و به کسب اعتماد به نفس و دادن بازخورد کمک میکند.
-
مذاکره
فرزندتان را درگیر فعالیتهای مذاکره کنید. آنها میتوانند با دوستان خود در مورد مسائل مذاکره کنند و مشکلات را بین خود حل کنند. مذاکره باعث افزایش اعتماد به نفس، عزت نفس و مهارتهای اجتماعی آنها میشود.
نمونه هایی از نحوه آموزش موضوعات مختلف به کودکان با هوش بین فردی
ریاضیات
- برای آموزش جمع و تفریق، با آنها آشپزی کنید و اجازه دهید مواد اولیه دستور (2 قاشق، 3 فنجان و غیره) را با شما اندازه بگیرند.
- برای آموزش ابعاد (طول، عرض، مساحت، حجم)، به آنها بگویید که نمودار بکشند، آن را روی دیوار بچسبانند و در مورد ابعاد سخنرانی کنند.
- هنگامی که آنها مشکلی را با معادلات انجام میدهند، به آنها بگویید که هر عملیات را با صدای بلند توصیف کنند، طوری که آنها آن را برای شما توضیح میدهند.
علوم پایه
- به آنها بگویید که در مورد ستاره شناسان مختلف (بطلمیوس، کوپرنیک، گالیله و غیره) و چگونگی تکامل نظریه سیارهای از گفتن اینکه همه چیز به دور زمین میچرخد تا در نهایت کشف اینکه همه چیز به دور خورشید میچرخد.
- آنها را به یک صنعت محلی ببرید و بگذارید با مهندسان مختلف آنجا صحبت کنند تا متوجه شوند چه چیزی تولید میکنند.
- یک کتاب در مورد حیوانات درست کنید. فرزندتان و چند نفر از دوستانش را به باغ وحش ببرید و در نزدیکی نمایشگاهها درباره هر حیوان بحث و گفتگو کنید.
جغرافیا
- از فرزندتان بخواهید در مورد کشور دیگری بخواند و با یک سخنرانی و نمودار و نقشه برای شما توضیح دهد.
- به همراه فرزندتان با استفاده از گوشی یا لپ تاب بهGoogle Earth یا خدمات مشابه دسترسی داشته باشید و از نقاط دیدنی و مناظر مختلف دیدن کنید و درباره آنها بحث کنید.
تاریخ
- یک سناریوی یادگیری دوگانه انجام دهید. از فرزندتان بخواهید یک درس بیاموزد در حالی که دوست یادگیرش درس دیگری میآموزد. بگذارید درسها را برای یکدیگر توضیح دهند.
- از فرزندتان بخواهید دیالوگ هایی بنویسد که ممکن است در زمانهای قدیم بین طبقات مختلف مردم اتفاق افتاده باشد مانند گفتگوی کشاورزان با صاحبخانهها، صاحبخانهها در حال صحبت با درباریان، صحبت پادشاه با ژنرال ارتش و غیره. . .
اسباب بازی ها و وسایلی که باید برای کودکان با هوش بین فردی داشته باشید
نوت بوک، خودکار، مداد، تخته سفید، دستگاه ضبط، بازیهایی که به جای رقابت به مشارکت نیاز دارند، دوربین فیلمبرداری (برای کودکان بزرگتر)، دایره المعارفها یا کامپیوتر که برای یادگیری و سپس توضیح دادن به دیگران استفاده میشود، فعالیتهای گروهی مانند اردوهای ورزشی و ورزشهای تیمی
مطالبی که میتواند برای شما مفید باشد :