ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی
تولد و مرگ ابن سینا
ابن سینا در تاریخ 1 شهریور سال 359 خورشیدی (قرن چهارم) برابر با سال 980 (قرن دهم) میلادی در شهر بخارا به دنیا آمد و در سال 416 خورشیدی در سن 57 سالگی در شهر همدان درگذشت. نام کوچک او حسین و نام پدرش عبدالله و نام جدش سینا است. او در شهر بخارا که در آن زمان یکی از شهرهای بزرگ ایران بود به دنیا آمد.
حکومت ایران در زمان ابن سینا
در زمان تولد ابوعلی سینا، سامانیان در ایران حکومت میکردند و بخارا که محل تولد ابوعلی سینا بود، پایتخت و شهر مهم آنان بود. سامانیان به مدت 185 سال و از سال 197 تا 382 خورشیدی بر ایران حکومت کردند. بخارا در حال حاضر پنجمین شهر بزرگ کشور ازبکستان است.
بعد از سامانیان، غزنویان به مدت 224 سال و از سال 341-565 بر ایران حکومت کردند. پایتخت آنان شهر غزنین در افغانستان امروزی قرار داشت.23 سال از دوران زندگی ابوعلی سینا همزمان با حکومت سامانیان بود و 34 سال دیگر همزمان با حکومت غزنویان.
وضعیت ایران در زمان ابن سینا
به طور کلی ایران در آن روزگار شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خوبی داشت و پویایی فکر، توسعه دانش و عقل گرایی از طرف سامانیان حمایت میشد.
آموزش علم در دوران ابن سینا
امروزه آموزش به کودکان در مدرسه و از طریق معلمها انجام میشود اما در 1000 سال پیش کودکان برای آموزش علم به مکتب خانه میرفتند. در مکتب خانهها قرآن، عربی، منطق، اخلاق و . . . آموزش داده میشد و برخی از خانوادهها که وضعیت مالی خوبی داشتند از اساتید درخواست میکردند تا به شکل خصوصی به فرزندشان آموزش دهد.
دوران تحصیل ابن سینا
ابن سینا هوش و استعداد زیادی در یادگیری داشت و در کودکی و نوجوانی قرآن، ادب، فقه (احکام دینی)، منطق و هندسه را آموخت. او به پزشکی نیز علاقه داشت و کتابهای پزشکی را مطالعه میکرد و در مدت زمان کوتاهی توانست پزشکی را یاد بگیرد و بیماران را مداوا کند.
شهرت ابن سینا
ابوعلی سینا از مشهورترین و تاثیرگذارترین دانشمندان تاریخ ایران و جهان است و شهرت اصلی او به خاطر کتابهایی است که در زمینه پزشکی و فلسفه نوشته است. او در 18 سالگی بسیاری از علوم زمان خود مانند فلسفه، نجوم، ریاضی، شیمی و پزشکی می دانست و بر آنها مسلط بود. پیشرفتهایی بعدی که ابن سینا به دست آورد به دلیل تفکر و استدلالهای شخصیاش بود.
مهمترین آثار ابن سینا
- کتاب شفا مهمترین و کاملترین کتاب ابوعلی سینا به زبان عربی است که در آن خلاصهای از نظریات فلسفی تمامی اندیشمندان بزرگ دنیا در زمینه فیزیک(طبیعیات)، فلسفه (منطق) ، الهیات (خداشناسی) و ریاضی را گردآوری و مورد بررسی علمی قرار داد.
- دانشنامه علایی به زبان فارسی نوشته شده است که در آن به موضوعات منطق، فیزیک، نجوم، موسیقی و جهان طبیعی پرداخته است.
- کتاب قانون (القانون فی الطب) در زمینه پزشکی و به زبان عربی است که بعد از کتاب مقدس، به عنوان دومین کتاب در اروپا به چاپ رسید. کتاب قانون از مهمترین و معروفترین کتابهای جهان در زمینه پزشکی است و تا سالیان سال به عنوان منبع و مرجع پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است.
مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد